Fructul de aur, galben ca Soarele, cu numeroase virtuţi vindecătoare, multe ştiute, altele uitate sau poate nedescoperite.
Încă din Antichitate, lămâia era foarte apreciată, fiind considerată antidot împotriva otrăvirii, ceea ce ştiinţa a confirmat ulterior.
Bogată în vitamine precum A, B1 şi B2, dar mai ales vitamina C, lămâia este bogată în minerale, printre acestea, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, dar şi în bioflavonoide, carotide şi pectină.
Cu un aport caloric de doar 29 de calorii la 100 de grame, specialiştii spun că nu ar fi rău să consumăm lămâie zilnic.
Este energizantă, revigorantă şi un aliat împotriva alimentaţiei moderne procesate, pline de zahăr, sare, aditivi alimentari toxici.
Lămâia contracarează aciditatea organismului, care are consecinţe asupra stării de sănătate: oboseală, dureri de cap, dureri abdominale, imunitate slabă.
În timp, aceste simptome vor afecta organismul până la îmbolnăvirea sa şi apariţia bolii.
Când suntem sănătoşi, pH-ul are o valoare uşor alcalină, fiind cuprins între 7,35 şi 7,45. Astfel, în lipsa unui echilibru pe termen lung, organismul va fi devitalizat, puterea sa va scădea, iar bolile ne vor da târcoale.
Lămâia este un fruct cu pH alcalin, putând reechilibra cu succes a Ph-ului sangvin. Lămâia este de un real folos şi celor care au diabet, nu înlocuieşte tratamentul, dar participă la eliminarea glucozei din sânge.
Şi durerile de stomac pot fi atenuate dacă vom consuma lămâie, datorită potasiului pe care îl conţine. Ea transformă acidul citric în citrat de sodiu, ceea ce calmează stomacul combătând aciditatea, reducând greaţa, dar şi refluxul alimentar.
Lămâia îi ajută şi pe cei care vor să slăbească,pentru că elimină grăsimea şi dizolvă toxinele. Este bine să începem dimineaţa cu un pahar cu apă în care am stors o lămâie sau măcar jumătate de lămâie.
Ea este bună pentru gât, atunci când suntem răciţi, sub formă de gargară. Într-un pahar cu apă se stoarce o lămâie şi se adaugă o linguriţă de sare grunjoasă. Apoi cu acest lichid se face gargara.
Recomandată şi celor care au varice, lămâia reduce permeabilitatea venelor şi întăreşte pereţii vaselor de sânge. Ne putem relaxa doar picioarele sau întregul corp dacă adăugăm în apă câteva picături de ulei de lămâie şi de chiparos, în care vom sta cel puţin 15 minute.
Datorită vitaminei C pe care o conţine, lămâia este recomandată în infecţiile virale şi microbiene. Dacă vă simţiţi epuizaţi, beţi suc de lămâie. Nu doar că luptă împotriva oboselii, dar stimulează şi activitatea cerebrală, spun specialiştii. Putem, de asemenea, să folosim picături de lămâie într-un recipient de aromaterapie care să difuzeze în camera în care stăm.
Lămâia ţine, de asemenea, insectele la distanţă şi este bine să pulverizăm în cameră ulei esenţial. Este recomandată și în stările de iritare, atunci când suntem tensionaţi, putem folosi picături de ulei – fie stropite pe o batistă, fie inhalată esenţa volatilă.
Mai este recomandată în combaterea tensiunii arteriale şi tulburările de inimă. Uleiul de lămâie se foloseşte şi pentru efectele sale antiseptice, antifungice, detoxifiante şi sedative.
Nu trebuie să ocolească lămâia în special cei care sunt stresaţi, au febră, infecţii, astm bronşic, insomnie, afecţiuni ale pielii sau părului.
Este în acelaşi timp şi un bun dezodoriozant pentru picioare, dar şi un bun remediu pentru cei care îşi doresc o respiraţie proaspătă.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…