Din cuprinsul articolului
Uneori este suficient să ne uităm în jur pentru a afla, cu un procent foarte mare, ce persoane din jurul nostru nu au dormit bine.
Cearcănele de sub ochi nu sunt întotdeauna un indiciu al acestei probleme, pentru că ele pot veni „de la sine” sau pot fi cauzate de alte probleme de sănătate, dar atunci când sunt însoțite de o figură obosită dimineața și de un limbaj corporal ciudat, este mai mult decât probabilă o noapte nedormită totală sau parțială.
Mulți români suferă de insomnie și majoritatea recurg la substanțe chimice pentru a rezolva rapid această dificultate.
Lipsa somnului poate distruge ziua următoare, atât pe plan personal, cât și la locul de muncă. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni preferă soluțiile naturale pentru a evita dictatura pastilelor.
Melatonina este cheia în acest caz: deși este produsă în mod natural de glanda pineală din creier, ea este utilizată și pe cale orală. Ea reglează ciclurile somn-veghe, se activează în întuneric și liniște, deoarece organismul interpretează acest lucru ca fiind momentul ideal pentru odihnă și, cel mai bine, există mai multe alimente care o conțin, ajutând astfel în această sarcină.
Există diferite alimente care îmbunătățesc disponibilitatea organismului de a se odihni. Zmeura, migdalele, kiwi, ovăzul și iaurtul sunt câteva dintre ele, în cantități măsurate pentru a nu îngreuna digestia. Există însă un fruct care este deosebit de bogat în melatonină, mai ales în varianta sa acidă.
Acel fruct este cireașa, și chiar mai bine dacă este varianta închisă la culoare. Pe lângă faptul că au calități antioxidante, ele favorizează odihna într-un mod mai direct decât compușii chimici care le comercializează. Acest lucru este susținut de un studiu publicat în Journal of Experimental Botany, precum și de un altul publicat în European Journal of Nutrition, care a constatat că un consum regulat de cireșe a îmbunătățit eficiența somnului și a redus trezirile nocturne.
Deși suntem departe de perioada ideală a anului pentru cireșele proaspete (mai și iunie), acum este ușor de găsit cireșe în sere pe tot parcursul anului. Efectul în acest caz nu se schimbă dacă fructul este consumat direct sau în suc.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…