Sari la conținut

Fructul care scade rapid tensiunea arterială şi are rol de balsam pentru stomac. Este cunoscut ca „aspiratorul” de toxine din intestine!

sursa foto: arhiva doctorul zilei

În special în cazul vârstnicilor, acest fruct este considerat ca un adevărat pansament gastric şi intestinal. Nutriţioniştii recomandă să fie inclus în dietă şi datorită prioprietăţii sale de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive.

Experţii definesc fructul drept un „aspirator” de toxine din intestine. Este vorba de pere, care conțin o fibră solubilă numită pectină, care hrănește bacteriile intestinale și îmbunătățește sănătatea intestinală.

Fiind vorba în mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodată, perele stimulează și secreția de sucuri digestive și combat atât diareea, cât și constipația, potrivit doc.ro.

Coaja conține un antioxidant important numit quercetină, despre care se crede că aduce beneficii sănătății inimii prin scăderea inflamației și reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Previn apariţia cancerului şi a diabetului

Proprietățile antioxidante ale perelor au potențialul de a distruge celulele care cauzează cancer. Antioxidanții sunt renumiți pentru proprietățile lor anticancerigene.

Potrivit unor studii, fitonutrienții, precum flavonoidele și acizii cinamici găsiți în pere, ajută la reducerea riscului de cancer. Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, permițând creșterea unor celule noi și sănătoase.

Un studiu la care au participat peste 200.000 de persoane a scos în evidenţă faptul că un consum de cinci sau mai multe porții săptămânale de pere roșii a avut ca efect reducerea cu 23% a riscului de a suferi diabet de tip 2.

În plus, un experiment de laborator a descoperit că coaja de pară conține antociani care prezintă atât efecte antiinflamatorii, cât și antidiabetice.

Fiind fructe bogate în fibre, perele încetinesc procesul de digestie, oferind corpului mai mult timp să descompună și să absoarbă carbohidrații. Prin urmare, nivelul zahărului din sânge se reglează în mod corespunzător, ajutând astfel la menținerea sub control a diabetului, dar și la prevenirea acestei afecțiuni.

Diuretic natural, de inclus în dieta hipertensivilor

Datorită conţinutului mare de potasiu şi magneziu, perele elimină fluidele în exces din corp, fiind un veritabil diuretic natural extrem de util persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială (TA), care indică presiunea din interiorul vaselor de sânge, se măsoară la braţ şi se determină două valori: una maximă (sistolică) şi cealaltă minimă (diastolică). Valoarea normală este 120/70 mmHg.

Diagnosticul de hipertensiune arterială este pus de către medic dacă TA depăşeşte la măsurători repetate valorile 140 mmHg (pentru maximă), respectiv 90 mmHg (pentru minimă).

De altfel, perele sunt bogate în flavonoizi benefici care susțin inima prin îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Numeroase cercetări sugerează că consumul de fructe și legume și, în special, de fructe precum mere și pere, este asociat cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut, un risc redus de accident vascular cerebral și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Consumul ridicat de fibre reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge.

Valori nutriționale

O pară de mărime medie, aproximativ 170 de grame, conține următoarele:

Calorii: 101

Proteine: 1 gram

Carbohidrați: 27 grame

Fibre: 6 grame

Vitamina C: 12% din DZR (doza zilnică recomandată)

Vitamina K: 6% din DZR

Potasiu: 4% din DZR

Cupru: 16% din DZR

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel