Din cuprinsul articolului
Fructul care înlocuiește carnea! Oricare ar fi motivul, ați luat decizia de a nu mai mânca carne. Ar putea fi și pește sau produse lactate. Ce ar trebui să mâncăm pentru o dietă echilibrată în acest context?
Nutrientii esentiali continuti in carne pot fi sintetizati de organismul uman și din fructe.
În contextul unei alimentații echilibrate, faptul că renunțăm la carne, dar păstrăm în farfurie celelalte surse de proteină animală, nu ar trebui să ne afecteze starea de sănătate.
Carnea, deși conține nutrienți esențiali pentru organism, este totuși un aliment care se digeră mai greu față de legume sau fructe, de exemplu.
Spre surprinderea multora dintre noi, există însă un fruct careare un gust și o textură asemănătoare cărnii, dar și un număr mare de nutrienți.
Ce fruct poate înlocui carnea?
Jackfruit, căci despre el este vorba, este un fruct tropical, originar din India. De obicei crește în climate naturale calde și umede din Asia, Africa și unele părți ale Americii de Sud. Face parte din aceeași familie cu smochinele și dudele, scrie healthline.com.
Jackfruit-ul este, de fapt, cel mai mare fruct comestibil din lume. Poate crește între 22-90 cm în lungime, 13-50 cm în diametru și până la 50 kg în greutate.
Fructul conține compuși vegetali benefici
Are o aromă ușor dulce, fructată. Pulpa sa are o textură asemănătoare cu carnea mărunțită, ceea ce îl face un înlocuitor popular pentru carne în mâncărurile vegetariene și vegane.
În timp ce pulpa fructului este cea mai des consumată, semințele sunt, de asemenea, sigure pentru a fi mâncate.
Jackfruit, sursă excelentă de nutrienți. O porție de conține:
- Calorii: 95 kcal
- Proteine: 1,7 grame
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 23 de grame
- Fibre: 1,5 grame
- Zaharuri: 19 grame
- Vitamina B6: 19% din DZR
- Vitamina C: 15% din DZR
- Potasiu: 10% din DZR
- Tiamina: 9% din DZR
- Cupru: 8% din DZR
- Magneziu: 7% din DZR
- Niacina: 6% din DZR
- Folat: 6% din DZR
De asemenea, fructul conține câțiva compuși vegetali benefici, inclusiv carotenoide, flavonoide și taninuri. Acestea pot oferi o anumită protecție împotriva bolilor cronice cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi bolile de inimă.
Cu toate acestea, valoarea nutritivă variază în funcție de maturitate și prospețime. Cu cât fructul este mai copt, cu atât conține mai mulți nutrienți.
Ceea ce face ca acest fruct să fie unic în comparație cu alte fructe este că fructul de jac conține aproximativ 1,7 grame de proteine la 100 de grame, în timp ce majoritatea fructelor conțin puține sau deloc proteine. În plus, experții spun că are gust de porc când este gătit.
Cu toate acestea, ca orice fruct, majoritatea caloriilor sunt în cantități mari de carbohidrați, potrivit sursei citate.