Din cuprinsul articolului
Un delicios fruct de vară ieftin și accesibil pentru toată lumea ajută la îmbunătățirea multor indicatori de sănătate, inclusiv la curățarea ficatului de toxine și, potrivit medicilor, efect benefic asupra celor care suferă de hipertensiune arterială.
Dr. Natalia Gridina, medic nutriționist, dezvăluie că prunele previn îmbătrânirea.
„ Prunele sunt pline de antioxidanți și vitaminele C, A, B, care previn îmbătrânirea celulelor corpului”, spune expertul.
În plus, acest fruct are o cantitate mare de fibre, care promovează creșterea microflorei intestinale benefice – aceasta nu numai că are un efect pozitiv asupra digestiei, ci devine și un sprijin excelent pentru sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea generală. De asemenea, datorită abundenței de fibre și vitamine, pruna ajută la îmbunătățirea stării funcției hepatice.
„Mâncatul regulat de prune are un efect pozitiv asupra funcționării ficatului”, spune medicul nutriționist dr. Gridina.
Specialistul atrage atenția și asupra faptului că prunele conțin fructoză. Dacă ai probleme cu greutatea sau diabet, ar trebui să-l consumi cu prudență, este mai bine să consulți mai întâi medicul.
Expertul a dezvăluit că prunele uscate sunt un bun mijloc de prevenire a constipației. Fibrele vegetale moi din compoziția lor acționează ca un laxativ ușor, curăță intestinele și le îmbunătățește permeabilitatea. Aceste fructe au proprietăți antibacteriene: inhibă salmonella, bacteriile intestinale patogene și protejează împotriva cariilor.
Prunele sunt un antioxidant puternic care eliberează celulele de radicalii liberi, previne dezvoltarea bolilor oncologice, întărește organismul și crește imunitatea. În medicina populară, este utilizat pentru anemie, deficiență de vitamine și o stare de slăbire după o intervenție chirurgicală sau o boală severă. Consumul lor are un efect benefic asupra stării celor care suferă de hipertensiune arterială. Utilizarea prunelor uscate întărește pereții vaselor de sânge și normalizează hipertensiunea arterială.
Ele se disting printr-o abundență de glucoză și vitamine B. Vitaminele din grupa B susțin sistemul nervos, îmbunătățesc starea de spirit, elimină stările depresive și echilibrează fondul psiho-emoțional. Vitaminele C, E și A din prune au un efect benefic asupra acuității vizuale.
Fructele uscate conțin calciu și fosfor, care întăresc sistemul osos, dinții și plăcile unghiilor. Ele pot fi utilizate pentru prevenirea osteoporozei și a cariilor. Și deși produsul are un conținut ridicat de calorii, în cantități mici este încă introdus în meniurile dietetice, folosindu-l ca gustare hrănitoare.
Mai mult, prunele uscate scad colesterolul. Fibrele din prune leagă acizii biliari și ajută la excreția acestora. Pentru a compensa pierderea de acizi biliari, ficatul crește sinteza de noi acizi biliari prin extragerea colesterolului din sânge. Acest lucru ajută în mod semnificativ la scăderea nivelului de colesterol din sânge, potrivit thehealthsite.com.
Tratează hepatita
Capacitatea prunelor uscate de a trata afecțiunile hepatice este atribuită conținutului de fibre. A fost efectuat un studiu clinic pentru a verifica efectele prunelor uscate asupra funcției hepatice. Participanții la studiu care aveau un nivel crescut de enzime hepatice din cauza celulelor hepatice deteriorate, au primit 3 prune uscate înmuiate într-un pahar cu apă (250 ml) peste noapte. După 8 săptămâni, participanții au arătat o reducere semnificativă a aspartat transaminazei și bilirubinei, sugerând că ar putea fi benefică pentru persoanele cu boli hepatice.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…