Din cuprinsul articolului
Acest fruct nu este doar un produs alimentar valoros, ci are și proprietăți vindecătoare pentru ficat, intestine și alte organe recunoscute de medicina oficială. Microchirurgul rus Ruslan Masgutov comentează care sunt beneficiile afinelor pentru organism.
Proprietăți utile ale afinelor
Potrivit lui Ruslan Masgutov, afinele conțin o cantitate mare de vitamine, inclusiv o vitamină rară – PP.
„Acest fruct este o sursă excelentă de vitamina C. Afinele conțin, de asemenea, vitamina rară PP, care influențează metabolismul carbohidraților, lipidelor, proteinelor, reduce zahărul din sânge, îmbunătățește starea funcțională a sistemului nervos central, a ficatului și a stomacului și este implicată în procesele de reparare a pielii”, spune expertul.
Fructul care conține o vitamină rară, ideală pentru intestine și ficat
Dr. Ruslan Masgutov notează, de asemenea, că afinele protejează organismul de diverși microbi și îl fac mai sănătos.
„Fructele împiedică E. coli (principalul agent cauzal al cistitei) să se atașeze de mucoasa tractului urinar. Afinele au un efect bactericid și bacteriostatic direct datorită acizilor organici și conțin acid ursolic, un simulator al acțiunii hormonilor suprarenali. Fructul conține flavonoide, care au efecte antiinflamatoare și diuretice. În plus, afinele reduc numărul de efecte secundare ale antibioticelor și previn formarea calculilor renali, în special a calculilor de oxalat și fosfat. Afinele conțin peste 50 de oligoelemente care ajută la prevenirea multor boli grave”, spune specialistul.
„Oamenii de știință americani au realizat un studiu și au descoperit că un consum regulat de afine reduce riscul de a dezvolta tulburări cognitive. Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Cincinnati. A fost realizat un experiment la care au participat 33 de pacienți supraponderali cu prediabet și probleme ușoare de memorie. Vârsta participanților a variat de la 50 la 65 de ani. Participanții la experiment au fost rugați să renunțe la fructe și fructe de pădure timp de douăsprezece săptămâni. Ei au luat o pudră nutritivă comparabilă cu o cană de afine sau un placebo. S-a dovedit că persoanele care au mâncat afine au avut o funcție cognitivă semnificativ îmbunătățită”, relatează medicul.
El adaugă că oamenii de știință dovedesc că acest fruct este bogat în antioxidanți. Aceștia au un efect pozitiv asupra metabolismului, ameliorând inflamațiile, promovând producția de energie în celule. Ca urmare, riscul de a dezvolta demență este redus.
Principalele ingrediente active ale afinelor sunt antocianozidele, care au efecte antioxidante și antiinflamatoare.
„Afinele previn formarea cheagurilor de sânge, întăresc pereții vaselor de sânge și reduc fragilitatea capilară. S-a demonstrat că preparatele pe bază de extract de afine favorizează regenerarea retinei și cresc acuitatea vizuală. Întrucât afinele îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, acestea pot normaliza tensiunea arterială”, mai spune medicul.