Sari la conținut

Un ingredient din acest fruct mai puțin popular oprește dezvoltarea tumorilor de colon

cancer
Imagine creată cu AI

Fructul care combate cancerul de colon. Cercetătorii au investigat efectele unui metabolit numit urolitină A asupra cancerului colorectal. Urolitina A este rezultatul metabolizării bacteriilor intestinale a unui tip de polifenol găsit în rodii. Ei au descoperit că, în testele pe șoareci, metabolitul limitează creșterea tumorii și acționează sinergic cu imunoterapia.

Cercetătorii au remarcat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele de bază și pentru a vedea dacă descoperirile pot fi replicate la om.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global. Șansele de supraviețuire ale unui pacient pot fi prezise prin imunoscor, care este calculat din densitatea celulelor care induc moartea tumorilor (celule CD8+).

Studii recente arată că formele concentrate de urolitină A (UA), un produs natural rezultat din digerarea rodiei, induc mitofagie – degradarea celulelor vechi sau nefolositoare cunoscute sub numele de mitocondrii. La rândul său, acest lucru încurajează crearea de noi mitocondrii și încetinește progresia bolilor asociate înaintării în vârstă.

Alte studii au descoperit că UA are efecte imunomodulatoare în cazul celulelor care reduc inflamația alături de celulele care îmbunătățesc funcția imunitară.

Studii suplimentare ale efectelor UA asupra funcției imune ar putea duce la dezvoltarea de tratamente antitumorale.

Imagine creată cu AI

Creșterea răspunsului imunitar

Recent, cercetătorii au explorat efectele UA asupra cancerului colorectal la șoareci. Ei au descoperit că UA a indus formarea celulelor T anti-tumorale puternice la șoareci, atât atunci când au consumat rodii, cât și atunci când au fost utilizate împreună cu terapia cu celule CAR-T, un tratament în care celulele T – un tip de celulă imunitară – sunt modificate pentru a ataca celule canceroase.

„Descoperirile noastre sunt deosebit de interesante, deoarece accentul nu se pune pe celula tumorală, ci pe sistemul imunitar, apărarea naturală împotriva cancerului”, a spus dr. Dominic Denk, medic la Spitalul Universitar din Frankfurt, în Germania, și primul autor al studiului actual. .

„Acesta este locul în care abordările terapeutice de încredere încă lipsesc în realitatea pacienților cu cancer colorectal. Prin eventuala îmbunătățire a terapiei combinate cu imunoterapiile existente, studiul deschide posibilități semnificative pentru aplicare ulterioară în studiile clinice. Sperăm să folosim acest lucru pentru a îmbunătăți în mod durabil terapia cancerului colorectal, dar și a altor tipuri de cancer”, a adăugat el.

Studiul a apărut în Immunity.

Cum apare UA?

UA este un metabolit al elagitaninelor, un tip de polifenol. Se știe că polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Elagitaninii se găsesc, în principal, în rodii, dar și în căpșuni, zmeură și nuci.

În plus, aceste alimente conțin o multitudine de nutrienți și substanțe bioactive care sunt în general benefice pentru sănătatea generală. Acestea fiind spuse, elagitaninele sunt transformate în UA de către bacteriile intestinale. Astfel, trebuie să aveți un microbiom intestinal intact și divers, pentru a permite această conversie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel