Sari la conținut

Fructul care anulează efectele negative produse mâncarea de tip fast food

fast food
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fast food

Veşti bune pentru cei care nu se pot bţine de la hamburgeri şi cartofi prăjiţi! Rodiile pot reduce efectele negative provocate de mâncărurile grase.

Un supliment făcut din aceste fructe ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prevenind infarctul şi accidentul vascular cerebral.

În cadrul unui studiu, cercetătorii spanioli au studiat efectele pastilelor pe bază de polifenoli, substanţe care se găsesc în rodii în cazul porcilor.

Oamenii de ştiinţă au ales porcii pentru că au sistemul lor cardiovascular este foare asemănător cu cel al oamenilor.

Atunci când au fost hrăniţi cu alimente grase, vasele de sânge ale porcilor au fost afectate şi în special căptuşeala acestora.

Căptuşeala sau endoteliul elimină substanţe care controlează contracţia şi expansiunea vaselor de sânge, iar distrugerea acesteia este primul pas către ateroscleroză (rigidizarea vaselor de sânge) care poate conduce la infarct şi accident vascular.

Vasele de sânge ale porcilor hrăniţi cu grăsimi erau mai puţin elastice. Animalele au produs şi mai puţin oxid nitric, un gaz care ajută la lărgirea vaselor de sânge.

Însă o doză zilnică de Pomanex, un supliment cu 200mg de polifenoli numiţi punicalagins, au anulat multe dintre efecte.

„Îmbogățirea dietei cu polifenoli de rodie poate ajuta la prevenirea şi întârzierea disfuncțiilor endoteliale, care sunt printre primele semne de ateroscleroză şi accident vascular cerebra,”a explicat dr. Lina Badinom, cercetător la Institutul Catalan de Ştiinte Cardiovasculare.

Studiile au interioare au demonstrat că sucul de rodii scade tensiunea arterială, prin reducerea cantităţii de hormoni ai stresului.

O altă cercetare a scos la iveală că un pahar de suc de rodii pe zi îmbunătăţeşte fluxul de sânge către inimă cu mai mult de o treime, în cazul persoanelor ale căror artere sunt blocate din cauza depunerilor de colesterol.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel