Din cuprinsul articolului
Specialiștii recomandă includerea fructelor într-o dietă sănătoasă pentru a reduce riscul unor boli și pentru a îmbunătăți starea organismului, deoarece acestea furnizează vitamine și minerale esențiale, fibre și alte substanțe importante pentru sănătate.
Printre acestea se numără lămâia, care furnizează o cantitate mare de vitamina C, potasiu și cantități mai mici de alte vitamine și minerale și este asociată cu producerea de colagen, scrie Semana.
În plus, diferite studii au arătat că persoanele care consumă o cantitate mare din această vitamină au un risc mai mic de a dezvolta alte boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, cataracta sau bolile neurodegenerative.
Acest fruct are proprietatea de a îmbunătăți vindecarea și funcționarea sistemului imunitar. Datorită capacității sale antioxidante, ajută la neutralizarea substanțelor cancerigene, cum ar fi nitrozaminele.
Analizele au determinat că pulpa conține, de asemenea, acizi organici, în principal acid citric și, într-o mai mică măsură, acid malic (care sunt considerați a fi responsabili de gustul acid al acestui aliment), acid acetic și acid formic.
Acești acizi potențează acțiunea vitaminei C, deoarece au un efect antiseptic notabil. Prezența compușilor fenolici, cum ar fi acizii cafeic și ferulic, care sunt antioxidanți puternici, inhibă activitatea cancerigenă.
Ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei
Datorită prezenței fibrelor solubile, cum ar fi pectina, care se găsește în stratul alb de sub coajă, ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei, curăță arterele și purifică sângele, precum și la dezvoltarea florei intestinale.
Această parte a fructului conține, de asemenea, flavonoide (citroflavonoide), cărora li s-au atribuit proprietăți antiinflamatorii. Cercetările au stabilit că compuși precum hesperidina (cea mai abundentă) și alte flavonoide (diosmină, naringenină, eriocitrină etc.) sunt venotonice și vasoprotectoare.
n acest fel, ajută la întărirea pereților vaselor capilare, făcând arterele mai elastice și reducând formarea de trombi.
În ceea ce privește purificarea sângelui, acțiunea antioxidantă a lămâii joacă un rol fundamental, deoarece facilitează eliminarea deșeurilor și a substanțelor toxice prezente în sânge, prevenind bolile legate de sistemul circulator și cardiovascular.
Datorită prezenței potasiului, îmbunătățește tensiunea arterială, deoarece acest mineral combate retenția de lichide.