Mult mai mare decât bobițele de cătină autohtone, deliciosul fruct este bogat în vitamine A, B, C și P, având proprietăți antiinflamatorii, antiîmbătrânire, antioxidante și antivirale.
Physalis conține și proteine, minerale și carotenoide, dar și 26 de aminacizi, din care 8 sunt esențiali, așa că ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și în luptă contra bolilor ucigătoare!
Dana Lascu
Există două feluri comestibile ale acestui fruct: varianta peruviană, pe care o găsim de vânzare în supermarketuri, și cea autohtonă, Physalis Alkekengi, pe care o întâlnim rar la marginea pădurilor, aproape de câmp, în spații ușor luminoase și însorite, căruia, popular, i se spune păpălău și care, din păcate, nu se găsește în comerț.
Spunem din păcate, pentru că această variantă aclimatizată la noi e chiar mai bogată în vitamine și antioxidanți decât sora ei peruviană, doar că producătorii români n-o cultivă.
Orice variantă ați alege trebuie să ține cont că doar fructul este comestibil, restul plantei fiind otrăvitor.
I se mai spune și cătina incașă, dat fiind faptul că are gustul și compoziția asemănătoare cu cele ale cătinei. La noi, popular i se mai spune și: babunschi, boborea, buruiana bubei, cireașa evreului, pepele, puturoasă, gheorghinar etc.
Ce vitamine, antioxidanți și minerale conține
Fructul de Physalis arată ca o roșie galbenă mică, doar că este de un portocaliu intens și este învelit în frunze, care formează în jurul lui o teacă protectoare care arată ca un lampion chinezesc. Crește în tufe de până la 1,5 metri și poate fi plantată în grădină.
Conține multă vitamina A și C (în cantitate de două ori mai mare decât într-o lămâie și de 20 de ori mai multă decât o portocală), care îi dau și gustul asemănător cu al mai cunoscutei cătine.
Apoi, conține vitamina P (care are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antivirale), dar și un complex de vitamine B, inclusiv B12 care este rar întâlnit în vegetale.
Pe lângă acestea, physalis mai conține: calciu, fier, acid citric (natural) licopen, potasiu, zaharuri și nutrienți (auroxanthin, mutatoxanthin, zeaxanthin), substanțe amare precum fisolina, solanina, alcaloizi, polifeoli, melatonină și carotenoide (ajută sistemul imunitar), dar și circa 16% proteine. Se poate consuma fructul ca atare sau în diferite combinații de smoothie, gem, prăjituri, salate de fructe sau se poate usca (se fac precum stafidele) și mânca cu cereale, dimineața.
La ce sunt bune
Proprietățile curative sunt date de antioxidanții prezenți în cantitate mare în fruct, care împiedică îmbătrânirea prematură. Apoi, melatonina din conținut previne bolile degenerative. Physalis are și proprietăți diuretice, antioxidante, antidiabetice, antihipertensive, antiinflamatorii, antibacteriale și antimicrobiane, antireumatice, antispasmodice, expectorante, laxative și sedative.
Și poate face parte din alimentația bolnavului cu febră, probleme urinare, infecții ale tractului urinar, artrită, pietre la rinichi, prostată, enurezis, depresie, constipație, diaree, epilepsie, icter, cancer, leucemie, reumatism, malarie, astm, hepatită, dermatită sau gută.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…