„Vedetele” verii, fructele prezintă numeroase avantaje nutriţionale. Ele sunt bogate în nutrimente esenţiale pentru buna funcţionare a organismului: vitamine, antioxidanţi, minerale şi oligoelemente.
Ele conţin şi fibre, care favorizează digestia şi încetinesc absorbţia zahărului adus în organism chiar de fructul în sine, în timp ce alte alimente bogate în zahăr sunt de obicei digerate rapid, în partea superioară a intestinului.
Pe de altă parte, saţietatea este astfel favorizată, fapt care întârzie apariţia senzaţiei de foame. Alegând produse din fermele bio sau prin spălarea fructelor, este posibilă păstrarea cojii, bogată la rândul ei în elemente benefice, eliminând în acelaşi timp expunerea la acţiunea dăunătoare a pesticidelor.
Toate aceste avantaje fac din fructele întregi un tip de alimente care trebuie privilegiat în regimurile alimentare şi în lupta contra obezităţii. Absorbţia încetinită a zahărului protejează ficatul şi pancreasul în rolul lor de descompunere a alimentelor şi de regularizare a glicemiei.
Cu toate acestea, nu trebuie să se creadă că sucurile 100% naturale prezintă aceleaşi avantaje ca fructele întregi. Forma lichidă antrenează o digestie foarte rapidă: în condiţiile în care este nevoie de câteva minute pentru a mânca o piersică, doar câteva secunde sunt suficiente pentru a bea un pahar cu suc de piersici, care conţine echivalentul în zahăr a cel puţin două sau trei fructe. Se pierde totodată avantajul oferit de fibre şi adeseori cel al vitaminelor concentrate în coajă. În loc să beţi un pahar cu suc de fructe, ar fi mai bine să mâncaţi două fructe întregi.
Un alt sfat: august este luna din an în care pe piaţă se găsesc cele mai multe fructe – profitaţi deci pentru a aduce variaţie în alimentaţia dumneavoastră şi, astfel, beneficiile vor fi maximizate. Specialiştii de la centrul de cercetări ştiinţifice preventive de la Universitatea Yale dau următorul sfat: „Mâncaţi un curcubeu de fructe: mure, prune, pere, struguri, piersici, căpşuni şi cireşe”.