Din cuprinsul articolului
Potrivit mai multor sondaje, căpșunile sunt al șaselea cel mai popular fruct din Statele Unite. Persoana medie consumă puțin peste cinci kilograme de căpșuni pe an, spune Departamentul Agriculturii din SUA. Nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că sunt suculente, dulci, răcoritoare și, mai presus de toate, hrănitoare.
Căpșunile aparțin lumii fructelor de pădure și există mai mult de 10 specii de căpșuni. Ele vin în diferite forme, dimensiuni, texturi, culori și arome, dar cea mai populară varietate este clasicul roșu. Oamenii de știință afirmă că căpșunile nu sunt fructe adevărate, deoarece își poartă semințele în exterior și dezvoltă alergători. Acestea produc rădăcini care coboară pentru a crea o plantă conică.
Deși puteți găsi căpșuni în magazinul alimentar pe tot parcursul anului, acestea sunt de sezon în lunile de primăvară și vară. Capsunile sunt cele mai suculente in acele luni, dar sunt delicioase ori de cate ori le savurati. Ele sunt, de asemenea, mai accesibile atunci când sunt în sezon, așa cum este cazul tuturor produselor sezoniere.
În ceea ce privește datele nutriționale ale căpșunilor, ați putea spune că acestea au super puteri nutriționale. Aruncă o privire la următoarele date pentru o porție de o cană de căpșuni tăiate în jumătate.
Pe lângă aceste date nutriționale, căpșunile prezintă un profil antioxidant impresionant, motiv pentru care au nuanța lor roșiatică.
Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre modurile în care căpșunile vă pot aduce beneficii sănătății.
Conform multor rapoarte și studii, căpșunile demonstrează capacitatea de a reduce inflamația la persoanele care suferă de osteoartrita. Osteoartrita este o afecțiune inflamatorie care poate provoca dureri severe în timpul crizelor. Studiile sugerează că consumul zilnic timp de 12 săptămâni a unei băuturi de 50 de grame de căpșuni reconstituite, uscate prin congelare, a îmbunătățit calitatea vieții pacienților cu osteoartrită. Experții în sănătate atribuie aceste abilități compușilor bioactivi, mulți dintre care sunt antiinflamatori, din căpșuni.
Dintre mulți antioxidanți care există în căpșuni, vitamina C poate fi unul dintre cei mai puternici.
O cană de căpșuni feliate oferă mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat (CZR) de vitamina C.
Experții în sănătate afirmă că vitamina C este esențială pentru sănătatea generală, în special pentru o funcție imunitară optimă. O analiză a constatat că vitamina C îmbunătățește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agenților patogeni.
Deși vitamina C nu previne îmbolnăvirea, ea poate reduce durata de viață a unei răceli dacă o consumi în mod regulat.
Organismul are nevoie de colesterol pentru anumite funcții ale corpului, dar excesul de colesterol poate amenința sănătatea inimii.
Colesterolul ridicat nu are niciun simptom până nu este prea târziu, așa că este necesar un test de sânge pentru a determina nivelurile.
Colesterolul ridicat este destul de comun, afectând aproximativ 12% dintre adulții americani cu vârsta peste 20 de ani. Datele arată că consumul de căpșuni poate îmbunătăți markerii de colesterol ai bolilor de inimă pentru adulții cu risc.
Un studiu a arătat că căpșunile au scăzut semnificativ nivelul de colesterol. O meta-analiză separată a constatat că căpșunile au îmbunătățit nivelul colesterolului total.
Ați auzit de probiotice, dar prebioticele sunt mai puțin cunoscute, dar la fel de importante pentru sănătatea intestinului. Noile cercetări sugerează că căpșunile prezintă o activitate prebiotică puternică.
Un studiu pe animale a constatat că suplimentarea cu căpșuni a crescut prezența bacteriilor intestinale benefice la șoareci. Prin urmare, polifenolii din căpșuni pot avea activitate prebiotică care poate stimula creșterea microbilor probiotici în intestin.
Alte cercetări au descoperit o legătură între antociani din căpșuni și proprietățile prebiotice, sugerând o relație bidirecțională între microbiota intestinală și antociani.
Pe lângă vitamina C, căpșunile conțin și alți antioxidanți puternici. De fapt, o analiză a constatat că căpșunile se numără printre cele mai bune fructe de pădure bogate în antioxidanți, pe lângă afine, coacăze negre și mure.
Antioxidanții sunt compuși care au capacitatea de a reduce stresul oxidativ, ceea ce crește riscul de îmbătrânire și îmbolnăvire celulară.
O analiză din 2017 a constatat că stresul oxidativ poate crește riscul de boli de inimă și cancer.
Alte studii au descoperit că antioxidanții din căpșuni protejează celulele corpului de stresul oxidativ la nivel mitocondrial. În cele din urmă, antioxidanții din căpșuni pot chiar ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer.
Declinul cognitiv este marcat de pierderea memoriei sau confuzie și se întâmplă la aproximativ 11,2% dintre adulții americani.
Declinul cognitiv afectează, de asemenea, mai mulți bărbați decât femei, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Unele cercetări indică faptul că căpșunile pot susține sănătatea creierului și pot menține neuronii să funcționeze într-un mod sănătos.
Flavonoidele și vitamina C din căpșuni pot reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu. Aportul pe termen lung de antociani și flavonoide este, de asemenea, asociat cu riscuri mai mici de demență la adulții americani.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…