Categories: Stil de viaţă

Fructele care te pot îngrășa mai mult decât te așteptai. Cum trebuie să le consumi, de fapt?

Anumite fructe îngrașă mai mult decât credeai, susține un specialist în nutriție și boli metabolice. Acestea sunt recomandate în cantități mici, mai ales dacă urmezi o dietă de slăbit.

Multe persoane care vor să mențină un stil de viață sănătos consumă o gustare naturală și rapidă, iar alegerea este de multe ori un fruct. Totuși, trebuie să știi că și anumite fructe îngrașă, întrucât au un conținut mare de calorii, chiar și în cantități potrivite.

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, trage un semnal de alarmă pentru persoanele care aleg fructele drept gustări.

Fructele care îngrașă fac parte din categoria fructelor uscate și oleaginoase

„Nu confundați!!
Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300cal.

Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250cal/100g.

Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienti concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/100g.

E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, explică Mihaela Bilic, nutriționist, pe Instagram.

De asemenea, nutriționistul a susținut că și fructele normale pot avea acest potențial, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari, întrucât au un conținut mare de fructoză.

„Dacă ne gândim la modul în care suntem construiţi de natură, în paleolitic de exemplu, mâncam carne. Multă. Şi de unde ne luam carbohidraţii? Din fructoză. De unde? Din fructe. Sunt cea mai bună cale de îngrăşare. E o sursă de glucide din care se face grăsime.

Fructoza depinde de metabolizarea hepatică. Degeaba se plimbă sângele cu fructoza în el, nicio celulă nu o arde. Doar ficatul o metabolizează, transformând-o în grăsime. Pe când, dacă sângele se plimbă cu moleculele de glucoză, fiecare celulă o foloseşte!”, a explicat nutriționistul, pentru Life.ro.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

28 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

58 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: