Femeile care consumă de cel puţin trei ori pe săptămână afine şi căpşune au un risc de trei ori
mai mic de a dezvolta un accident cardiovascular. Efectele benefice ale acestor fructe se datorează conţinutului crescut de flavonoide, compuşi polifenolici care acţionează ca antioxidanţi, antiinflamatorii, antitumorale şi antivirale.
Fructele de pădure conţin o cantitate mare de flavonoide, compuşi care se găsesc şi în ciocolata neagră, struguri, vin roşu, vinete.
Conform unui studiu apărut în publicația medicală „Circulation”, flavonoidele pot preveni apariţia bolilor de inimă contribuind la dilatarea vaselor de sânge şi împiedicând formarea plăcilor care cauzează blocaje la nivelul arterelor coronariene şi accidente cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit că femeile care mănâncă, de 3 ori pe săptămână afine şi căpşune au un risc mai redus de a dezvolta un atac de cord, spre deosebire de cele care consumă astfel de fructe o dată pe lună sau deloc.
,,Afinele şi căpşunele pot fi incluse cu uşurinţă în dieta săptămânală a fiecărei femei şi acest gest simplu poate avea un efect major în prevenirea bolilor de inimă”, a explicat profesorul Eric Rimm.
Cum flavonoidele se găsesc în multe alte fructe şi legume, este posibil ca şi alte alimente să aibă aceleaşi beneficii.