Din cuprinsul articolului
Strugurii negri sunt fructe mici, dulci – renumiți pentru culoarea lor intensă albăstruie-violet, care îi face să arate aproape negri.
Culoarea lor unică provine din concentrația mare de antociani, un antioxidant responsabil pentru culoarea altor fructe și legume negre, violete și albastre. De asemenea, antocianinele dau culoare alimentelor precum murele, afinele, vinetele și conopida violet.
Sunt disponibile mai multe soiuri, inclusiv tipuri cu semințe și fără semințe, dintre care majoritatea sunt folosite în principal pentru a face vin roșu.
Cu toate acestea, strugurii negri pot fi și o gustare sau un desert hrănitor.
Acest articol trece în revistă 6 beneficii pentru sănătate ale consumului de struguri negri.
Primul beneficiu evident pentru sănătate de la strugurii negri este profilul lor nutrițional. O porție de o cană (138 de grame) de struguri negri fără semințe oferă:
La fel ca majoritatea fructelor, strugurii negri sunt în primul rând o sursă de carbohidrați și practic nu oferă grăsimi și proteine. Cu toate acestea, sunt surse bune de vitamine C și A.
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă pe care corpul dumneavoastră o folosește pentru a îmbunătăți absorbția fierului, pentru a produce colagen și pentru a vă stimula sistemul imunitar. Este, de asemenea, un antioxidant puternic care poate ajuta la prevenirea unor boli cronice.
Pe de altă parte, vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi implicată în funcția imunitară a corpului, creșterea și dezvoltarea celulelor și sănătatea ochilor.
Pe lângă conținutul lor ridicat de vitamina C, strugurii negri sunt plini de antioxidanți multipli.
Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea stresului oxidativ, care apare atunci când există o cantitate excesivă de radicali liberi în corpul tău. Stresul oxidativ joacă un rol major în promovarea bolilor cronice precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.
Strugurii negri conțin cantități considerabile de polifenoli, o categorie de compuși cu puternice capacități antioxidante.
După cum am menționat anterior, culoarea caracteristică a strugurilor negri provine din conținutul lor de antociani – principalul tip de polifenoli prezenți în fructe.
Un alt antioxidant esențial găsit în strugurii negri este resveratrolul, care este cunoscut pentru pretinsele sale beneficii anticancerigene, antiinflamatorii și anti-îmbătrânire.
După cum vă puteți imagina, cei mai mulți antioxidanți ai strugurilor negri sunt concentrați în coaja lor, care conțin cantități semnificative de alți antioxidanți, inclusiv catechine și epicatechine, acid cafeic, epicatechină galat catechina și acid galic.
Semințele de struguri sunt, de asemenea, bogate în acești compuși benefici.
Proprietățile antioxidante ale antocianilor și resveratrolului au fost asociate cu un risc redus de boli de inimă. Prin urmare, adăugarea de struguri negri în dieta ta poate susține sănătatea inimii tale.
De exemplu, antocianinele vă pot proteja împotriva aterosclerozei – acumularea de placă în arterele dvs. – prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.
În plus, pot reduce rigiditatea arterială, ceea ce duce la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, antocianinele pot reduce atât nivelul total, cât și cel rău – LDL – de colesterol.
În ceea ce privește resveratrolul, studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că acesta poate îmbunătăți și funcționarea vaselor de sânge. În plus, resveratrolul poate preveni inflamația și inhiba acumularea plăcii, reducând riscul de ateroscleroză și accident vascular cerebral, de asemenea.
Polifenolii din strugurii negri pot oferi, de asemenea, efecte antidiabetice care pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Diabetul se caracterizează prin niveluri ridicate constante de zahăr din sânge și o afectare a capacității dumneavoastră de a regla producția de insulină.
Studiile pe eprubetă arată că resveratrolul poate activa o proteină numită sirtuină 1 (SIRT1), care reduce rezistența la insulină.
În plus, studiile pe animale sugerează că resveratrolul poate, de asemenea, să scadă rezistența la insulină și să îmbunătățească secreția de insulină a corpului. Acest lucru vă poate ajuta la atenuarea complicațiilor legate de diabet.
Mai mult, studiile pe oameni arată că resveratrolul vă poate îmbunătăți și capacitatea de a vă regla controlul zahărului din sânge și de a reduce rezistența la insulină dacă trăiți cu diabet de tip 2.
Din nou, resveratrolul și antocianinele pot oferi strugurii negri proprietăți de combatere a cancerului.
Cercetările arată că ambii antioxidanți pot ajuta la combaterea celulelor canceroase prin prevenirea creșterii și răspândirii tumorii, ceea ce afectează modul în care se dezvoltă cancerul.
Acești antioxidanți pot induce, de asemenea, apoptoza celulară – moartea programată a celulelor canceroase.
Studiile pe eprubetă arată efectul anticancer al resveratrolului împotriva diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac, sân, ficat, tiroida, ovarian și prostată.
În mod similar, studiile pe eprubetă și pe animale susțin efectele de combatere a cancerului ale antocianilor împotriva cancerului gastric, de piele, colorectal, de col uterin și de sân.
Din nou, antioxidanții din strugurii negri pot oferi câteva beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea părului și a pielii și oferirea unor proprietăți antimicrobiene.
Cu toate acestea, aceste beneficii nu au fost cercetate la fel de amplu precum cele menționate în acest articol.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…