Sari la conținut

Fructe de sezon care întârzie îmbătrânirea și mențin ficatul sănătos

Piersicile au proprietăți medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin. Protejeaza ficatul, stimuleaza apetitul, intaresc sistemul imunitar, ne tin departe de anemie, calmeaza durerile reumatice, sunt bune in afectiuni ale plamanilor, reduc riscul de a dezvolta cancer si asigura o buna calitate a spermei. Piersicile sunt foarte bune, de asemenea, pentru detoxifierea organismului.

Au un conținut mare de vitamina C, E și provitamina A și alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Acestea mai au în componența lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu și seleniu. Conțin, de asemenea, cantități deloc neglijabile de fitonutrienți, antioxidanți și carotenoizi, fibre. Cea mai mare parte a mineralelor din piersică sunt concentrate în zona din interiorul fructului, de culoare roșiatică.

Un studiu efectuat in 2009 si publicat in “Journal of Medicinal Food” arata ca antioxidanti importanti sunt prezenti in pulpa si pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidantii de seama din compozitia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are si un efect anticancerigen si antiinflamator. Asadar, piersicile pot contribui la incetinirea procesului de imbatranire si la prevenirea instalarii bolilor cronice.

Piersicile sunt bogate în beta caroten, care se transformă în Vitamina A în corp, ce ajută la menținerea unei vederi sănătoase, previne apariția degenerescenței maculare și protejează retina de pericolul radicalilor liberi. Piersicile conțin două carotenoide, luteina și zeaxantina, care previn apariția cataractei.

Prezenta magneziului în piersici ne ajută să menținem la distanță stresul și anxietatea. Vitamina B prezentă și ea în fruct are efecte asemănătoare serotoninei, numită și „hormonul fericirii”.

Piersicile pot fi aliatul nostru în lupta cu surplusul de kilograme. Prin compuși bioactivi previn apariția obezității și a bolilor asociate cu aceasta. Prin asimilarea nutrienților din piersică, organismul arde mai multe calorii decât conține fructul în sine.

Piersica nu conține nicio unitate de sodiu, ceea ce face ca acest fruct să fie perfect pentru persoanele care suferă un dezechilibru al raportului de sodiu și potasiu, și pentru cele cărora le este recomandată o dietă săracă în sodiu. Combinate, toate aceste beneficii fac din piersici fructul perfect pentru persoanele care au afecțiuni ale rinichiului.

Au un efect benefic și împotriva astmului, bronșitei, tusei seci și hipertensiunii.

Conțin multe fibre, care ne ajută în echilibrarea tranzitului intestinal și în combaterea unor boli precum constipația, ulcerul, gastrita sau hemoroizii. În plus, piersicile sunt bune pentru a scăpa de toxinele din stomac și previn astfel apariția unor boli.

Piersicile sunt pline de compusi fenolici si carotenoizi, ce te ajuta sa lupti impotriva diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cel de san, de plamani sau de colon. De exemplu, beta carotenul protejeaza plamanii impotriva cancerului.

Vitaminele și mineralele din piersici sunt cele care ne ajută în perioada de sarcină. Ajută în absorbția fierului, precum și în prevenirea crampelor și stării de oboseală, o caracteristică generală întâlnită în sarcină.

Piersicile sunt pline de compuși fenolici și carotenoizi, ce ne ajută să luptăm împotriva diferitelor tipuri de cancer, precum cel de sân, de plămâni sau de colon.

Vitamina C din piersică ține la distanță radicalii liberi și ne face pielea mai elastică și mai fermă. Studiile au arătat că zeaxantina și luteina din piersica au efecte anti-inflamatorii asupra deteriorării celulelor pielii cauzate de razele ultraviolete.

Piersicile proaspete sunt, în general, bine tolerate de organism, însă puful de la suprafața cojii, care conține substanțe cu rol de apărare, poate declanșa reacții alergice. Persoanele alergice la piersici pot consuma nectarinele, care au un potențial alergic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel