Din cuprinsul articolului
Fructe congelate pot prezenta un risc pentru sănătate spre deosebire de legumele congelate. În cazul fructelor congelate, pericolul de îmbolnăvire este mai mare.
În ultima lună, zeci de loturi de fructe congelate au fost retrase din magazinele din SUA din cauza a două evenimente separate de contaminare. Primul fost o potențială contaminare cu listeria, vizate fiind pungile cu ananas și mango. Celălalt a implicat căpșuni organice congelate, asociate cu un focar de hepatită A.
Fructe congelate versus fructe proaspete
Spre deosebire de legumele congelate care vin cu instrucțiuni specifice de gătit, fructele congelate nu au astfel de recomandări. Drept urmare, consumatorii pot presupune că fructele congelate pot fi consumate fără a fi gătite, spun experții citați de BBC.
Deseori, fructele congelate nu sunt procesate termic, pentru ca bacteria să fie ucisă, acest lucru generând riscuri pentru sănătatea populației.
„De obicei, producătorii fructelor congelate se asigură că produsele trec printr-o spălare specială pentru a elimina agenții patogeni de origine alimentară care ar putea rămâne pe produs”, spune Gina Nicholson Kramer, de la Center for Foodborne Illness Research and Prevention, Ohio State University.
„Din păcate, sistemul de spălare care urmărește eliminarea agenților patogeni, nu funcționează sută la sută”, subliniază ea.
Care au fost surse posibile de contaminare în cazul căpșunilor congelate
Se știe că hepatita nu este de obicei prezentă în mediu. Din acest motiv, în cazul căpșunilor congelate contaminate, un lucrător agricol, mai degrabă decât factorii de mediu, ar fi fost responsabil.
Când producătorii nu pot identifica exact cutiile sau câmpurile afectate de contaminare, aleg să retragă întreaga linie de producție ca măsură de precauție pentru a preveni îmbolnăvirea mai multor persoane se arată în sursa citată.
Infecțiile cu hepatita A pot provoca leziuni hepatice severe și, în cazuri rare, deces. Din fericire, majoritatea cazurilor se rezolvă într-o săptămână sau două fără complicații.
Simptomele sunt tipice pentru majoritatea bolilor alimentare, cum ar fi diareea, vărsăturile și disconfortul general, cu excepția îngălbenirii vizibile a pielii sau a albului ochilor.
Fructele congelate și contaminarea lor cu listeria
Când vine vorba de o contaminare cu listeria, descoperirea originii poate fi dificilă. Listeria este un agent patogen întâlnit în natură, dar ar putea proveni și din echipamentele de producție, iar asta face mai dificilă identificarea sursei exacte, spune Kramer „Căile de transmitere sunt mult mai diverse”, adaugă ea
Simptomele infecției cu Listeria sunt febră, dureri musculare și uneori diaree și alte probleme gastrointestinal.. De asemenea, printre simptome pot să apară durerile de cap, confuzia și convulsiile. Medicii spun că, în general, această bacterie afectează adulții în vârstă, femeile însărcinate, copiii și persoanele cu sistemul imunitar compromis.
Din păcate, listeria este una dintre cele mai mortale infecții transmise prin alimente, aproximativ 16% din cazuri ducând la deces.