Fructe care ajută la controlul acidului uric

Din cuprinsul articolului

A avea un nivel ridicat de acid uric în sânge este o problemă care generează diverse complicații pentru organism și boli derivate din acesta, cum ar fi guta.

Acidul uric este o substanță chimică care se creează atunci când organismul descompune substanțele numite purine, pe care le produce singur, deși se găsește și în unele alimente și băuturi. Printre alimentele bogate în purine se numără ficatul, anșoa, fasolea și berea.

Cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge și călătorește spre rinichi. De acolo este excretat în urină. Dacă organismul produce prea mult acid uric sau nu elimină suficient acid uric, oamenii se pot îmbolnăvi. Nivelurile ridicate de acid uric din sânge se numesc hiperuricemie, explică site-ul MedlinePlus.

Acumularea acidului uric în interiorul articulațiilor, unde poate forma un fel de „cristale” mici, generează inflamații dureroase, roșeață și temperatură crescută și este ceea ce se numește în mod obișnuit gută, o boală care, deși poate ataca diverse articulații, este generată în special la nivelul degetului mare și poate avea impact și asupra tendoanelor.

Dacă nu sunt tratate corespunzător, atacurile de gută pot recidiva și deveni o problemă cronică, provocând daune grave.

Sursă foto: pixbay.com

Îmbunătățirea stării de sănătate prin reducerea acidului uric este strâns legată de dieta pe care o gestionează oamenii. Există câteva fructe ale căror proprietăți și componente sunt ideale pentru a ține la distanță această afecțiune:

Alimente

Căpșunile sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru a reduce nivelul de acid uric, datorită proprietăților lor multiple, deoarece au capacitatea de a neutraliza acest compus chimic din organism. Ele pot fi consumate sub formă de fructe, suc sau smoothie.

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și în alte substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului, așa că nu sunt bune doar pentru acidul uric, ci și, de exemplu, pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Zmeura și alte fructe de pădure ajută, de asemenea, la reducerea acidului uric.

Mărul face și el parte din grupul de fructe bune în acest scop. Pe lângă faptul că ajută la neutralizarea purinelor, este benefic și pentru eliminarea lichidelor și a toxinelor din organism, ceea ce favorizează expulzarea acidului prin urină.

Cireșele sunt o altă opțiune. Deoarece conțin flavonoide antocianice, acestea ajută la reglarea nivelului de acid uric. Acest fruct are proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea durerii provocate de crizele de gută. Ca și merele, aceste fructe facilitează eliminarea toxinelor și previn retenția de lichide.

Deoarece, potrivit experților, vitamina C este bună pentru combaterea acidului uric, există mai multe citrice care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv. Printre acestea se numără portocalele, mandarinele, grepfrutul, limetele și lămâile. Aceste fructe au proprietăți diuretice care ajută la eliminarea toxinelor din organism.

La această listă se adaugă afinele, care au, de asemenea, un conținut ridicat de vitamina C și antociani, precum și o listă lungă de alte proprietăți. Acestea pot fi consumate direct sau în sucuri, proprietățile lor fiind ideale pentru îmbunătățirea stării celor care suferă de gută.

Pe lângă fructe, există și alte alimente care pot ajuta în misiunea de a reduce acidul uric. Lista de opțiuni include anghinare, ceapă, dovleac, țelină și morcovi.

Printre cărnurile care pot fi consumate se numără puiul, curcanul, iepurele, talpa, merluciu și codul, precum și laptele fără lactoză, iaurturile și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, scrie sursa.

 

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

22 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

52 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: