Sari la conținut

Fructe care ajută la controlul acidului uric

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Din cuprinsul articolului

A avea un nivel ridicat de acid uric în sânge este o problemă care generează diverse complicații pentru organism și boli derivate din acesta, cum ar fi guta.

Acidul uric este o substanță chimică care se creează atunci când organismul descompune substanțele numite purine, pe care le produce singur, deși se găsește și în unele alimente și băuturi. Printre alimentele bogate în purine se numără ficatul, anșoa, fasolea și berea.

Cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge și călătorește spre rinichi. De acolo este excretat în urină. Dacă organismul produce prea mult acid uric sau nu elimină suficient acid uric, oamenii se pot îmbolnăvi. Nivelurile ridicate de acid uric din sânge se numesc hiperuricemie, explică site-ul MedlinePlus.

Acumularea acidului uric în interiorul articulațiilor, unde poate forma un fel de „cristale” mici, generează inflamații dureroase, roșeață și temperatură crescută și este ceea ce se numește în mod obișnuit gută, o boală care, deși poate ataca diverse articulații, este generată în special la nivelul degetului mare și poate avea impact și asupra tendoanelor.

Dacă nu sunt tratate corespunzător, atacurile de gută pot recidiva și deveni o problemă cronică, provocând daune grave.

Principala cauză a gutei este nivelul ridicat de acid uric
Sursă foto: pixbay.com

Îmbunătățirea stării de sănătate prin reducerea acidului uric este strâns legată de dieta pe care o gestionează oamenii. Există câteva fructe ale căror proprietăți și componente sunt ideale pentru a ține la distanță această afecțiune:

Alimente

Căpșunile sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru a reduce nivelul de acid uric, datorită proprietăților lor multiple, deoarece au capacitatea de a neutraliza acest compus chimic din organism. Ele pot fi consumate sub formă de fructe, suc sau smoothie.

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și în alte substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului, așa că nu sunt bune doar pentru acidul uric, ci și, de exemplu, pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Zmeura și alte fructe de pădure ajută, de asemenea, la reducerea acidului uric.

Mărul face și el parte din grupul de fructe bune în acest scop. Pe lângă faptul că ajută la neutralizarea purinelor, este benefic și pentru eliminarea lichidelor și a toxinelor din organism, ceea ce favorizează expulzarea acidului prin urină.

Cireșele sunt o altă opțiune. Deoarece conțin flavonoide antocianice, acestea ajută la reglarea nivelului de acid uric. Acest fruct are proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea durerii provocate de crizele de gută. Ca și merele, aceste fructe facilitează eliminarea toxinelor și previn retenția de lichide.

Deoarece, potrivit experților, vitamina C este bună pentru combaterea acidului uric, există mai multe citrice care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv. Printre acestea se numără portocalele, mandarinele, grepfrutul, limetele și lămâile. Aceste fructe au proprietăți diuretice care ajută la eliminarea toxinelor din organism.

La această listă se adaugă afinele, care au, de asemenea, un conținut ridicat de vitamina C și antociani, precum și o listă lungă de alte proprietăți. Acestea pot fi consumate direct sau în sucuri, proprietățile lor fiind ideale pentru îmbunătățirea stării celor care suferă de gută.

Pe lângă fructe, există și alte alimente care pot ajuta în misiunea de a reduce acidul uric. Lista de opțiuni include anghinare, ceapă, dovleac, țelină și morcovi.

Printre cărnurile care pot fi consumate se numără puiul, curcanul, iepurele, talpa, merluciu și codul, precum și laptele fără lactoză, iaurturile și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, scrie sursa.

 

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel