Din cuprinsul articolului
Frica este un sentiment integrat în firea noastră umană. Aceasta este, de fapt, un instinct de supraviețuire. Odată cu evoluția noastră, această frică a dobândit noi sensuri și, adesea, o putem confunda cu dorințele, nu necesitățile, și sentimentul de acceptare în societate.
Această frică, în zilele noastre, corespunde cu sentimentul de neacceptare. Eșecul, în acest caz, reprezintă o senzație de singurătate, un loc din care simți că nu faci parte din anumite motive. Deși frica este un instinct cu care ne naștem, este important să o întelegem și să o controlăm pentru a putea deveni cea mai bună versiune a noastră.
De asemenea, fricile, precum alte emoții negative, au un impact puternic asupra noastră, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Laura-Maria Cojocaru, psiholog, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), dezvăluie ce este acest sentiment, de fapt, și ce influență poate avea asupra noastră.
„Una dintre cele mai obișnuite frici ale oamenilor este frica de eșec. Aceasta este una dintre fricile care fac parte integrantă chiar din structura ADN-ului nostru deoarece își are originile în frica colectivă de a eșua în supraviețuirea ca specie.
Strămoșii nostri au descoperit că, dacă rămâneau împreună și funcționau în grupuri în care indivizii și familiile aveau responsabilități și deprinderi diferite, își puteau astfel crește șansele de supraviețuire. În vremuri străvechi, preistorice, dacă un individ era alungat din grup, risca aproape sigur moartea. De aceea frica de eșec presupune de fapt frica de a nu fi acceptat din punct de vedere social și/sau personal într-un grup, comunitate, cuplu, familie. Iar în spatele fricii de neacceptare stă instinctul de supraviețuire”, explică psihologul.
„Sigur, avem nevoie să supraviețuim, deci această temere nu avem cum s-o anulăm complet în acest stadiu al evoluției noastre.
Pentru început, ne ajută să realizăm că supraviețuirea este un aspect de cele mai multe ori relativ ușor de atins – avem nevoie de apă, aer, ceva mâncare și un adăpost – iar restul lucrurilor pe care le căutăm sunt doar trepte calitative sau cantitative. Asta înseamnă să facem diferența între nevoie (necesitate) și dorință.
De exemplu, putem trăi cu un minim de hrană care să ne asigure aportul necesar de nutrienți (necesitatea) dar mai vrem și pizza, paste, prăjituri și alte preparate sofisticate (dorința și dorința de a mări plăcerea).
Datorită fricii de eșec, respectiv de moarte, avem tendința să confundăm necesitatea cu dorința și să acumulăm cât mai multe rezerve materiale pentru a liniști emoționalul, dar este o capcană pentru că nu se liniștește!
Nevoia emoțională va crește și mai mult deoarece obținerea acestor rezerve materiale depinde, credem noi, de ceilalți: dacă suntem apreciați, integrați și considerați „corespunzători” vom avea bani, resurse, ajutor și tot necesarul pentru supraviețuire. Iar a depinde de ceilalți înseamnă să stam în veghe permanentă în a-i mulțumi pe ceilalti și a respecta regulile lor (care sunt schimbabile pentru că așa este omenirea), în a fi acceptați, uneori cu orice preț”, adaugă Laura Maria Cojocaru.
1. Depresia
2. Pierderea motivației
3. Evitarea asumării riscurilor
4. Dependența de succes și perfecționismul
5. Furie și resentimente față de oameni, sine, divinitate, viață
6. La nivel fiziologic, scăderea sistemul imunitar
Frica poate deveni o capcană
„Tot încercând să corespunzi și să mulțumești pe oricine altcineva decât pe tine, vei „uita” cine ești TU și vei neglija să faci exact ceea ce poți TU face cel mai bine!
Desprinde-te din când în când de grupuri și mai ales de regulile lor și petrece puțin timp cu tine însuți. Dă-ți voie să analizezi care sunt principiile și valorile tale interne esențiale și care grup personal, social, profesional îți asigură împlinirea lor. Uneori vei constata că e cazul să-ți faci propriul grup, dar asta te va împlini și îi va împlini și pe cei din jurul tău care se vor molipsi de fericirea ta!”, susține psihologul.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…