Sari la conținut

Fraudă URIAȘĂ a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive. Încep primele condamnări

concedii medicale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concediu medical

Sfârșitul anului 2021 a adus în fața publicului un scandal fără precedent în lumea medicală. DIICOT Neamț a anuțat la vremea respectivă nu mai puțin de 16 percheziții înt-un dosar de fraudare a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive. Prejudiciul estimat se ridică la circa 6 milioane de lei.

Un fost angajat al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț a fost dat în judecată și acuzat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (376 de acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (295 de acte materiale).

Pe teritoriul României, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri s-au asociat, în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului CNAS, prin inducerea în eroare a reprezentanților instituției cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai unor societăți comerciale, pe care le-ar fi folosit în acest scop. Angajarea acestor persoane ar fi fost fictivă, firmele fiind înființate exclusiv în scopul obținerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale.

„Liderii acestui grup infracțional ar fi cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale, astfel încât ar fi folosit diverse metode, inclusiv persoane din sistemul medical sau persoane din familie, respectiv anturajul apropiat, pentru realizarea întregului mecanism, care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale”, arată DIICOT.

Activitatea infracțională a grupului s-ar fi desfășurat sub mai multe modalități:

– un palier pe care a avut loc angajarea fictivă a unor persoane la anumite firme, iar un alt palier prrin care s-ar fi obținut documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintă anumite boli.

– Aceleași persoane s-ar fi adresat, concomitent, mai multor case județene de asigurări de sănătate, de unde ar fi beneficiat, simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani.

Unul din principalii capi ai acuzării este Florin Neculăeș, care a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisare, decizie publicată pe 9 Septembrie potrivit realitatea.net

Sentința a fost dată pe 9 septembrie 2022 de Tribunalul Neamț, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției semnat de Neculăeș cu procurorii și prezentat instanței pentru confirmare.

Din grupul de la Neamț au făcut parte doi medici, Victor Kirileanu (decedat în prezent), specialist TBC și Mihai Cuciuc, cardiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț, oameni de afaceri și foști angajați ai caselor de asigurări de sănătate, cunoscători ai sistemului și mai ales al modului în care firmele puteau obține bani pe cârca unor angajați bolnavi de afecțiuni cronice grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel