Din cuprinsul articolului
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, vine cu cu noi acuzații la adresa unor birocrați români: 10 români și patru companii, suspectate de săvârșirea unei fraude.
În rechizitoriul depus la Tribunalul Iași există zece români și patru companii suspectate de săvârșirea unei fraude de 1,6 milioane de euro, ce implică fonduri europene și naționale.
Ancheta EPPO
Ancheta EPPO arată că în perioada 2019-2021, inculpații au creat firme fictive, pentru a obține fraudulos fonduri UE și de la bugetul național, sub pretextul de a-i ajuta pe șomeri să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.
Ce ar fi făcut românii luați în colimator?
Potrivit rechizitoriului, inculpații au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, care a generat un prejudiciu de 1,6 milioane de euro, sumă provenită în proporție de 8% din bugetul UE și 15% de la bugetul național al României.
Pregătirea profesională a șomerilor nu ar fi avut loc, vreodată. Presupusul grup infracțional ar fi beneficiat de complicitatea unor funcționari publici din cadrul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț, pentru a comite frauda.
Laura Codruța Kovesi a gasit inculpații
Doi inculpați, inclusiv un funcționar public, au recunoscut faptele frauduloase două luni la rând. Acordurile de recunoaștere au fost depuse la Tribunalul Iași.
Ce pedeapsă riscă inculpații?
În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului UE, au fost confiscate deja proprietăți și sume estimate la aproximativ 300.000 de euro. Inculpații riscă peste zece ani de închisoare, iar companiile menționate ar putea primi amenzi de până la 420.000 de euro, potrivit ziare.com.