Sari la conținut

Franța trimite echipe medicale pe aeroportul din Conakry pentru a controla răspândirea virusului ebola

Franța a trimis echipe medicale pe aeroportul capitalei Conakry (Guineea) pentru a încerca să împiedice ca focarul virusului ebola să se răspândească prin intermediul zborurilor cu destinația Paris.

Anunțul a fost făcut de ministrul francez al afacerilor sociale, Marisol Touraine, care într-o vizită la centrul medical de urgențe amplasat pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris a subliniat că este vorba de a se încerca ‘limitarea la maximum’ a riscului ca vreun caz de ebola să afecteze Franța.

„Cel mai bun mod de a lupta împotriva acestui virus este de a evita răspândirea lui’, a subliniat în declarații acordate presei Touraine, care a explicat că echipele sunt formate din medici de la Institutul Pasteur și ale organizațiilor neguvernamentale care sunt prezente la Conakry.

Misiunea lor, a precizat ministrul francez, este de a supraveghea îmbarcările pentru a se asigura că se respectă procedurile cele mai eficiente, dar și pentru a evita îngrijorările ‘dincolo de precauția necesară’. Touraine a explicat că, în conformitate cu dispozițiile MAE francez, guvernul le recomandă călătorilor care se deplasează în zona în care s-a declanșat focarul epidemic să evite zonele împădurite. Totuși, autoritățile franceze nu au decretat nicio restricție de călătorie în această regiune a Africii.

Marisol Touraine a recomandat ca orice persoană revenită dintr-o călătorie în țările din regiune care prezintă febră mare în următoarele trei săptămâni de la venire trebuie să consulte imediat un medic. Un avion Air France venit din direcția Conakry a fost imobilizat la sfârșitul săptămânii timp de mai multe ore pe aeroportul Charles de Gaulle pentru o suspiciune, care în final s-a dovedit falsă, că unul din pasageri ar fi putut contracta ebola.

Potrivit cifrelor oficiale prezentate luni de Guineea, care a dat asigurări că epidemia ‘se află sub control’, în această țară au murit 86 de persoane și s-au înregistrat 137 cazuri de ebola.

Președinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a făcut un apel către populație să nu intre în panică legată de focarul virusului ebola, care ar fi provocat moartea a cel puțin șase persoane în această țară din Africa Occidentală.

Într-o declarație scrisă, șefa statului liberian a informat că situația se află sub controlul Ministerului Sănătății, în colaborare cu parteneri internaționali, precum Centrul pentru Control și Prevenire a Bolilor din Atlanta, ai cărui reprezentanți sunt așteptați să vină în Liberia.

„Nu credem că trebuie să facem altceva decât să fim precauți, să urmăm instrucțiunile și sfaturile echipei Ministerului Sănătății’, a asigurat Johnson Sirleaf.

Din luna ianuarie, Guineea se confruntă cu o epidemie de febră hemoragică virală care, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Sănătății, a provocat 78 de decese din cele 122 de cazuri raportate în țară.

Mai multe cazuri suspecte, unele mortale, au fost raportate și în Liberia și Sierra Leone, țări vecine Guineei. Două cazuri în Liberia au fost confirmate ca fiind provocate de virusul ebola, a anunțat Organizația Mondiala a Sănătății.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel