Sari la conținut

Franţa îşi face stocuri de medicamente. Decizie radicală luată de preşedintele Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţi că intenţionează să mute în Franţa producţia a circa 50 de medicamente esenţiale, pentru ca sistemul de sănătate să poată face faţă penuriilor de produse de largă utilizare cum ar fi antibioticele sau chiar paracetamolul.

În cursul unei vizite în departamentul Ardeche din sud, şeful statului s-a referit la produsele farmaceutice „pentru care s-a dovedit dependenţa noastră de importuri extra-europene” şi pentru care este necesară deci „relocalizarea” producţiei.

Producţia a 25 de medicamente va fi mutată în Franţa

Pentru 25 de medicamente, producţia va fi mutată în Franţa sau crescută semnificativ încă din următoarele săptămâni, a precizat preşedintele.

Există medicamente produse deja pe plan intern, însă în cantităţi insuficiente faţă de cerere, a explicat un consilier al preşedinţiei franceze. Statul va susţine opt proiecte de mutare, care necesită investiţii totale de peste 160 de milioane de euro, a arătat el. Sunt vizate amoxicilina produsă de compania britanică GSK la Mayenne, unele produse strategice pentru anestezie şi reanimare, analgezice din familia morfinei şi medicamente oncologice.

Unul din proiecte se referă chiar la laboratorul Aguettant din Champagne, vizitat marţi de Macron, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele a promis că în zilele următoare se va aloca o primă tranşă de fonduri, de 50 de milioane de euro, pentru astfel de proiecte.

Listă de 450 de produse prioritare

Cele 50 de medicamente identificate deocamdată sunt pe o listă de 450 de produse prioritare, pentru care „trebuie neapărat să ne securizăm lanţurile, fie prin mutarea completă, fie prin diversificare şi continuarea inovării”, a spus el. Lista urma să fie prezentată Senatului Franţei de ministrul sănătăţii, Francois Braun.

Franţa este dependentă de importurile de medicamente în proporţie de 60-80%, principala sursă fiind China, iar conform unui studiu realizat în martie de compania BVA pentru France Assos Sante (asociaţie a pacienţilor şi beneficiarilor de servicii de sănătate), citat de preşedinţie, 37% din francezi s-au confruntat cu penurii în farmacii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel