Din cuprinsul articolului
Deşi apare rar la adulţi, fiind considerată o afecţiune medicală specifică vârstei copilăriei, parotidita epidemică (oreionul) poate fi confundată cu o simplă răceală cel puţin în faza de debut a bolii.
Totuşi, medicii atrag atenţia că această boală nu trebuie subestimată, puând avea consecinţe grave la persoanele trecute de vârsta majoratului. Acest fapt se datorează posibilelor complicaţii care apar mai des decât la copii.
Principalul pericol în reprezintă riscul de inflamaţie la organele de reproducere, ovare sau testicule. De altfel, prin definiţie, oreionul este o boală infecţioasa acută provocată de virusul urlian, care afectează glandele salivare, dar uneori pot fi afectate şi alte glande, cum ar fi: pancreasul, testiculul, ovarul sau sistemul nervos.
Medicii atrag atenţia că, în unele cazuri, complicaţiile pot fi extrem de severe, existând riscul apariţiei meningitei sau a encefalitei. De asemenea, şi pancreatita (inflamatia pancreasului) poate fi o complicaţie severă. Apare in 1 din 25 de cazuri, iar cel mai des întâlnit simptom este durerea bruscă în abdomen, însă lista simptomelor mai poate să includă: diareea, pierderea apetitului sau apariţia icterului.
Alte posibile complicaţii: pierderea auzului, tiroidita autoimună, conjuctivita, artrita, nefrita, dar şi căderea părului, infrtilitate, miocardită, hepatita sau afectarea articulaţiilor.
(Foto: medic.chat)
Cea mai bună formă de prevenţie este vaccinarea, a cărei eficienţă este estimată la aproape 95%. Actualul programul de vaccinare din România recomandă vaccinarea timpurie, între 1 şi 4 ani.
Vaccinul împotriva oreionului este administrat ca parte a unui vaccin combinat (ROR), oferind protecţie şi impotriva rujeolei şi a rubeolei.
Cel mai frecvent, oreionul se transmite direct, de la o persoana la alta, prin intermediul picăturilor de salivă care se răspândesc în mediu atunci când persoană infectată tuşeste sau strănută.
Mai rar, virusul se poate transmite indirect prin obiecte sau alimente contaminate. Perioada de incubaţie, de la expunerea la virus până la apariţia simptomelor, este de aproximativ 14-21 zile.
Ierburile cu efect antiviral sunt substante naturale derivate din plante care stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la inhibarea dezvoltarii virusurilor si impiedica raspandirea lor. In comparatie cu medicamentele, acestea sunt, practic, inofensive si, de obicei, produc efecte secundare reduse sau nu.
Spre deosebire de antibiotice sau chiar vaccinuri, plantele antivirale nu vizeaza un anumit tip de agent patogen, ci intaresc in mod natural sistemul imunitar pentru ca acesta sa protejeze organismul de eventualele amenintari, potrivit portalului sfaturimedicale.ro.
Multe dintre aceste plante au, de asemenea, beneficii suplimentare pentru sanatate, cum ar fi combaterea stresului, a oboselii si imbunatatirea digestiei.
Plantele antivirale care va ajuta sa eliminati afectiunile virale, printre care si oreionul, sunt: socul, echinaceea, calendula, radacina de astragalus, usturoiul, uleiul de oregano si extractul din frunze de masline. Acestea pot fi folosite la sub forma de ceaiuri, creme de piele si chiar supe sau piureuri – si pot fi folosite in aromaterapie.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…