Sari la conținut

FOTO+VIDEO. Ce este semnul Babinski? Ce boli pot descifra medicii pe baza acestui indiciu

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cunoscut și sub numele de reflex plantar, acest semn este folosit pentru a cunoaște gradul de maturitate al creierului sau dacă există vreo patologie nervoasă.

De regulă, medicul stimulează cu un obiect ascuţit – un pix – talpa piciorului; degetul mare se mișcă în sus și celelalte degete sunt ventilate. Acesta își propune să protejeze talpa piciorului de eventuale daune.

Când este considerat o anomalie

Acest reflex este de obicei prezent la bebeluși până la vârsta de doi ani. La adulți este considerată o anomalie, deoarece poate indica deteriorarea căii piramidale a măduvei spinării, care este responsabilă pentru controlul mișcărilor voluntare.

 

Reflexele sunt răspunsuri specifice, predictibile, involuntare la un anumit tip de stimulare. La persoanele cu vârsta cuprinsă peste 2 ani prezenţa reflexului arată o leziune de cale nervoasă care conectează măduva spinală şi creierul. Un astfel de reflex poate fi bilateral sau unilateral şi temporar sau permanent.

Astfel, acest semn poate indica existenţa unei afecțiuni neurologice, cum ar fi tumori ale măduvei spinării, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, meningita, etc.

Numele acestuii reflex a fost dat după neurologul polonez Joseph Jules François Félix Babinski, care în 1896, la o întâlnire a Societății Franceze de Biologie, l-a descris pentru prima oară- într-o prezentare de 26 de rânduri: în cazul unei leziuni a tractului piramidal, reflexul normal în flexie al degetelor de la picioare, la excitarea marginei externe a plantei, se transformă într-unul patologic, și anume extensia izolată a halucelui (degetul mare), asociată eventual cu resfirarea „în evantai” a celorlalte degete.

Deoarece reflexul Babinski este un semn de boală neurologică trebuie consultat un neurolog înainte de a efectua orice analiză.

Cauzele unui semn pozitiv Babinski

– convulsii generalizate tonico – clonice, scleroză amiotrofică laterală

– tumorile cerebrale, paralizia familială perdiodică, ataxia Friedreich

– leziunile capului, encefalopatia hepatică, meningita, scleroza multiplă

– anemia pernicioasa, poliomielita, rabia, atacul cerebral, siringomielia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel