Din cuprinsul articolului
Fotografierea alimentelor îți poate îmbunătăți dieta. Din ce în ce mai multe persoane obișnuiesc să facă poze preparatelor pe care le-au pregătit pentru a deveni celebre sau doar pentru a publica pe rețelele sociale.
Iar asta nu e tocmai un lucru negativ, au descoperit oamenii de știință.
Cercetătorii de la Universitatea Curtin din Australia au descoperit că fotografiarea alimentelor nu este doar utilă pentru feedurile de pe rețelele sociale, ci ar putea fi cheia pentru îmbunătățirea dietei oamenilor.
În studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au măsurat greutatea meselor, care au fost apoi oferite participanților pe parcursul unei zile pentru micul dejun, prânz și cină.
Fotografierea alimentelor îți poate îmbunătăți dieta
Supravegherea a ceea ce mănâncă oamenii oferă date vitale despre nutrienți pentru a informa politica și programele de nutriție de sănătate publică, au scris ei.
În studiul de hrănire controlată cu un design încrucișat, 152 de participanți (55% femei; vârsta medie 32 de ani, indicele de masă corporală mediu 26 kg/m2) au fost randomizați la una dintre cele trei zile separate de hrănire pentru a consuma micul dejun, prânzul și cina, cu o metodă discretă de cântărire a alimentelor și băuturilor consumate.
- Studiul a constatat că acuratețea aportului nutrițional a fost mult mai mare pentru grupul care a făcut fotografii cu ceea ce mâncau, în comparație cu participanții cărora li s-a cerut să-și amintească ce mâncaseră.
Primul autor Clare Whitton a spus că acesta a fost cel mai mare studiu de hrănire care a folosit vreodată aplicația mobilă Food Record și că descoperirile ar putea avea un impact mare asupra modului în care surprindem ceea ce mănâncă populația.
„Datele exacte și fiabile despre ceea ce mănâncă populația sunt esențiale pentru a sprijini oamenii să își optimizeze sănătatea”, a spus Whitton. „Oamenii se pot lupta să-și amintească ce au mâncat, dar acest studiu arată că evaluarea dietei poate fi corectă, mai ales atunci când îi iei povara persoanei când îi ceri să facă o fotografie a ceea ce a mâncat.”
Inteligența Artificială utilizată în analiza alimentelor din fotografii
Echipa colaborează cu Universitatea Purdue din SUA pentru a utiliza inteligența artificială pentru a analiza automat alimentele din fotografii.
Liderul studiului și co-creatorul aplicației mobile Food Record, Prof. Deborah Kerr, a spus la rândul său că aceasta a fost o dezvoltare interesantă pentru a obține o imagine de ansamblu a ceea ce mănâncă oamenii.
„Este mult mai simplu pentru oameni să urmărească ceea ce consumă atunci când trebuie să facă fotografii doar pentru ziua respectivă”, a menționat Kerr. „Acest lucru va deveni și mai ușor pe măsură ce vom începe să automatizăm complet analiza alimentelor din fotografii.
Cu progresele în tehnologia AI, acest lucru poate fi chiar după colț. Pe măsură ce tehnologia avansează, ar putea oferi o cale nu numai pentru a surprinde mai bine ceea ce mănâncă oamenii, ci și pentru a oferi sfaturi alimentare mai precise pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos.”