Sari la conținut

Fostul președinte al Statelor Unite s-a stins din viață

doliu
sursa foto arhiva doctorul zilei
doliu

Fostul președinte american Jimmy Carter a decedat duminică, 29 decembrie 2024, la vârsta de 100 de ani. Anunțul a fost făcut de think-tank-ul pe care l-a fondat, iar sursele de presă, inclusiv BBC, au confirmat această veste. Carter a fost al 39-lea președinte al Statelor Unite, servind între 1977 și 1981. După încheierea mandatului său, a devenit un activ susținător al drepturilor omului și al diverselor cauze umanitare, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002. De asemenea, el a fondat organizația Habitat for Humanity și a continuat să influențeze viața politică și socială mult după încheierea carierei sale prezidențiale.

Fostul fermier a trăit mai mult decât orice alt președinte american din istorie și și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare în octombrie.

Centrul Carter, care militează pentru democrație și drepturile omului în întreaga lume, a declarat că a murit duminică după-amiază în Plains, Georgia, orașul său natal.

Democratul a fost președinte din 1977 până în 1981, o perioadă marcată de crize economice și diplomatice.

După ce a părăsit Casa Albă cu o cotă de popularitate scăzută, reputația sa a fost restabilită prin activitatea umanitară care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace.

Fost cultivator de arahide şi guvernator al statului Georgia, Jimmy Carter a fost ales preşedinte în anul 1976, în ”siajul” războiului din Vietnam şi al scandalului Watergate, un dosar de spionaj politic care l-a costat funcţia pe preşedintele republican Richard Nixon.

Sursă foto: BBC

Artizan al Acordurilor de la Camp David care au condus, în 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, umbrit de criza ostaticilor americani în Iran din 1979-1980.

Carter a deţinut un singur mandat, republicanul Ronald Reagan învingându-l în scrutinul prezidenţial din 1980.

După plecarea sa de la Casa Albă, Jimmy Carter a creat în 1982 o fundaţie pentru promovarea dezvoltării, sănătăţii şi soluţionării conflictelor din întreaga lume. În 2002, el a primit premiul Nobel pentru pace, în special pentru ”eforturile neobosite consacrate găsirii de soluţii paşnice la conflicte internaţionale”.

Din cauza problemelor de sănătate, el s-a retras în ultimii ani din viaţa publică şi nu a avut decât rare apariţii, cum a fost la finalul lui 2023 cu ocazia omagiului naţional adus soţiei sale Rosalynn, decedată la vârsta de 96 de ani.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel