Din cuprinsul articolului
Fostă campioană olimpică la gimnastică, mărturisire sfâșietoare: „Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital/ Este o boală greu de suportat”.
Sănătatea mentală a sportivilor a început să fie luată cu adevărat în considerare în lumea sportului, abia după ce tenismena japoneză Naomi Osaka a anunțat că că se retrage de la French Open, în plin turneu, în urmă cu doar 3 luni, pe motiv că se confruntă cu depresia şi cu anxietatea.
Până la această cădere nervoasă, însă, ea a suferit toată viaţa ei, din cauza timidităţii.
„Adevărul este că am trecut prin lungi perioade de depresie după US Open 2018 și că le-am depășit cu greu. Toată lumea care mă cunoaște știe că sunt o fire introvertită, iar toți colegii de competiție au observat că întotdeauna am căștile pe urechi când sunt la turnee. Asta mă ajută să trec peste anxietate”, spunea Osaka.
Daniela Sofronie, fostă campioană olimpică la gimnastică: „Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital”
Anunțul tenismenei japoneze pare că a deschis o cutie a Pandorei. O fostă campioană olimpică a ajuns să fie internată într-un sanatoriu. Daniela Sofronie, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004, suferă de depresie, după cum chiar ea recunoaște, într-o postare pe contul său de Facebook.
„Da, sufăr de depresie de ani buni. Este o boală greu de suportat dacă nu este tratată. La vârsta de 8 ani au început insomniile care au continuat până în ziua de astăzi. Până acum câțiva ani am reușit să țin insomniile sub control, dar, în timp, devenind foarte agresive, a trebuit să apelez la ajutorul specialiștilor.
Simptome? Anxietate, dureri de picioare, izolare, nedorința de socializare, aproape o neputință de a merge, de a face pași etc. Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital și am reușit să îmi revin numai datorită ajutorului a celor din jur, a doamnei dr. Cotan Raluca și a specialiștilor Centrului de Nevroze Predeal.
Mi-am luat inima în dinți și mi-am făcut curaj abia acum să scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor. Fie din teama de a nu fi judecat, fie din alte motive”, a scris fosta sportivă pe Facebook.
Experţii atrag atenţia că problema sănătăţii mintale este una serioasă şi trebuie tratată ca atare.