Din cuprinsul articolului
Un fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bucureşti într-un dosar privind producerea unor mari cantităţi de droguri – 4,7 tone de metamfetamină, alături de un alt cetăţean român, potrivit unor surse judiciare.
Este vorba de Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, potrivit unor surse judiciare. Laurenţiu Huică a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un alt cetățean român, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc, potrivit realitatea.
Acesta ar fi ajutat la producerea a 4,7 tone de metamfetamină, medicament înregistrat doar în România din care se obținea drogul în laboratoare din mai multe state din Europa de Est. Profitul estimat după perchezițiile domiciliare DIICOT este de aproape jumătate de miliard de euro.
Potrivit DIICOT, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi arestaţi, împreună cu cetăţeni cehi, slovaci, polonezi, lituanieni, au format o grupare transfrontalieră, care a acţionat pe teritoriul mai multor state din spaţiul Uniunii Europene – Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România – în scopul punerii pe piaţă a substanţelor clasificate.
Gruparea a perfecţionat un circuit de deturnare de la destinaţia legală, „spălare” şi înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină şi pseudoefedrină, în medicamente, sub formă de comprimate. Membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.
Acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate.
„La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri”, precizează DIICOT.
Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un localnic, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia, pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină.
Membrii grupării au organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină – aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină, din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.
Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.
„Menţionăm faptul că preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro”, DIICOT.
Societatea producătoare din România ar fi realizat 97 de livrări către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania, potrivit DIICOT.
După percheziţiile din România, la data de 1 martie, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregătită pentru prepararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză.
O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez, care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente din oraşul Voluntari, de la fabrică, a fost identificată la data de 26 februarie pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate, inclusiv liderul acestui grup, la momentul la care se descărcau marfa în alt loc decât cel înscris pe actele de transport.
Într-un depozit care aparţinea grupului au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate, provenind de la fabrica din România. Totodată, au fost identificate și ridicate sumele de 177.215 euro și 366.200 de zloți.
În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Slovaciei, tot pe 26 februarie, au fost dispuse măsuri preventive pentru patru persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicaţi un milion de euro, mai exact suma de 1.129.220 de euro.
La data de 27 februarie, reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la două persoane şi au ridicat documente privind vânzarea unei societăţi, mai arată DIICOT. Au fost indisponibilizate sume aflate în conturi bancare în cuantum de 148.103 de euro, 711.082 de coroane și 22.433 zloți.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale, Agenția Națională Antidrog și Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Unitatea Națională Europol, mai transmite DIICOT.
În cursul zilei de 2 martie 2023, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați. În cursul urmăririi penale, în vederea documentării activității infracționale, a fost constituită o echipă comună de anchetă (JIT) între România (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală) și autoritățile judiciare din Polonia, Slovacia și Cehia, activitățile fiind desfășurate cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL. De asemenea, EUROJUST a organizat trei întâlniri de coordonare și a oferit suport în desfășurarea anchetei penale în statele implicate.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…