Din păcate, în lumina ultimelor evenimente petrecute în România, care par a fi deschis cutia Pandorei, este necesar să ne informăm și cu privire la câteva aspecte importante legate de cum să îți salvezi viața în situații limită.
Un fost luptător în Legiunea Străină a acordat cotidianului Adevarul un interviu în care a povestit cum te poți salva dacă ai fost răpit.
Eugen Sechilă are 41 de ani și după câțiva ani de lupte în Legiunea Străină, poate să dea sfaturi despre ce e de făcut dacă încapi pe mâna unui agresor.
În opinia lui Eugen Sechilă, este foarte important să nu provoci agresorul, să nu îl enervezi, iar victimei îi este recomandat să facă ”pe prostul”. Nu e momentul să dovedești că ai dreptate, cu un astfel de om nu ai cum să te înțelegi.
Pentru a preveni astfel de situații, specialistul Eugen Sechilă ne învață câteva reguli.
Nu e bine niciodată să lăsăm garda jos, trebuie să fim prezenți în moment. Nu stați cu căștile pe urechi, nu va izolați, acestea sunt acțiuni care vă pot costa scump! Dacă privim atenţi în jurul nostru, avem toate şansele să evitam de departe pericolul prădătorilor urbani. În faţa pericolului, schimbăm trotuarul, intrăm într-un magazin, intrăm în vorbă cu cineva, de preferinţă mai mulţi oameni, agenţi de pază etc, avertizează specialistul.
Credeţi în sentimentele vostre: dacă vi se pare ca ceva seamana cu un pericol, înseamnă ca este un pericol. Dacă aveţi îndoieli, ascultaţi-le. Aşa se formează flerul (intuiţia). Citadinul modern, cu mintea ”răspândită” în toate părţile, sta foarte prost la acest capitol, susţine fostul luptător.
În caz că cineva încearcă să vă răpească şi să vă forţeze să intraţi într-o maşină şi nu aţi reuşit să fugiţi, aruncaţi-vă la sol, agăţaţi-vă cu mâinile şi picioarele de picioarele răpitorului, astfel îi va fi mai greu să vă ridice. Continuaţi să ţipati, să atrageţi atenţia astfel încât să câştigaţi timp rămânând cât mai mult în afara maşinii. Asta poate să-l facă pe răpitor să renunţe.