Sari la conținut

A fost descoperit un alt beneficiu uimitor al renunțării la fumat

Renunțarea la fumat are efect benefic asupra moralului, chiar mai accentuat decât medicamentele antidepresive, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal (BMJ)

Potrivit cercetătorilor britanici, care au analizat 26 de studii anterioare, efectul pe care îl are renunţarea la fumat ar putea fi „echivalent sau superior celui avut de antidepresivele utilizate în tratamentul contra anxietăţii sau al tulburărilor de dispoziţie”.

Fumătorii incluşi în acele studii se confruntau cu o „dependenţă medie”. Ei aveau o vârstă medie de 44 de ani şi fumau între 10 şi 40 de ţigarete pe zi. 48% dintre ei erau bărbaţi.

Participanţii la studiu au fost chestionaţi înainte de tentativa lor de renunţare la fumat şi, apoi, din nou, într-un interval cuprins între şase săptămâni şi şase luni.

Aceia care au reuşit să renunţe la fumat erau mai puţin deprimaţi, mai puţin anxioşi, mai puţin stresaţi şi aveau o viziune mai optimistă asupra vieţii decât aceia care nu au reuşit să renunţe la fumat.

Această ameliorare era perceptibilă chiar şi la persoanele atinse de tulburări mintale, imediat după ce s-au lăsat de fumat.

În schimb, nicio evaluare a stării de dispoziţie nu a fost efectuată ulterior, mai ales asupra foştilor fumători care au recidivat.

Coordonatoarea acestei analize, Gemma Taylor, profesor la Universitatea Birmingham, speră că noile rezultate vor duce la eliminarea unor idei false, precum acelea care atribuie fumatului virtuţi antistres şi relaxante.

„Comparându-i pe nefumători cu fumători, am constatat că fumătorii stau mai bine la capitolul sănătate mintală”, a adăugat ea.

Fumatul este deja asociat cu numeroase afecţiuni şi maladii, precum cancerul, bolile cardiace şi impotenţa.

Potrivit cifrelor furnizate în iulie 2013 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide aproape 6 milioane de persoane în fiecare an. Potrivit prognozelor OMS, această cifră va ajunge la 8 milioane de decese până în anul 2030.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel