O proteină denumită GDF11 deține cheia inversării – și nu doar a încetinirii – procesului îmbătrânirii organismului, considerat până nu demult ireversibil, conform rezultatelor unui nou studiu.
În cadrul unui studiu realizat în 2005 oamenii de știință reușeau să demonstreze că sângele recoltat de la niște cobai tineri avea efectul creșterii capacității de regenerare a țesuturilor musculare afectate ale șoarecilor mai bătrâni. Această capacitate regenerativă este datorată proteinei GDF11, conform unui nou studiu realizat de cercetători din cadrul Harvard Stem Cell Institute.
Experimentele desfășurate în anul 2005 au presupus înlocuirea sistemului circulator al unui șoarece tânăr cu cel al unui șoarece bătrân — un proces denumit parabioză. În urma acestui experiment s-au observat semne de îmbătrânire prematură la șoarecele tânăr și respectiv regenerare accelerată și întinerire a țesuturilor cobaiului bătrân.
Amy Wagers, cercetător care a participat la ambele studii, a precizat că șoarecii tratați cu proteina GDF11 au dat semne de îmbunătățire a funcțiilor creierului, a rezistenței la efort și „o creștere a randamentului fiecărui organ în parte”.
Un alt studiu, coordonat de Saul Villeda de la Universitatea California din San Francisco, ajungea la concluzia că simplele transfuzii cu plasmă provenind din sângele unor șoareci tineri are efectul îmbunătățirii sănătății cerebrale la șoarecii bătrâni.
Echipa de cercetători de la Harvard estimează că testele clinice ale terapiei pe baza proteinei GDF11 în cazul oamenilor ar putea începe în următorii trei până la cinci ani.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…