Din cuprinsul articolului
Pe data de 14 mai a avut loc prima ediție a Forumului Anual Brunel privind economia și politica în domeniul sănătății, ce s-a desfășurat la Universitatea Brunel din Londra. Acest eveniment în colaborare cu Universitatea din Oxford, reprezintă o adunare semnificativă a experților în domeniul sănătății, a practicienilor, a profesioniștilor din domeniul sănătății publice și a factorilor de decizie în domeniul sănătății.
Sectorul asistenței medicale alocă resurse substanțiale pentru a aborda comportamentele prevalente cu risc ridicat, de la fumat și consumul excesiv de alcool până la sedentarism și dependența digitală. Cu toate acestea, imaginarea unei schimbări de paradigmă către obiceiuri mai sănătoase prezintă o viziune convingătoare pentru viitorul asistenței medicale.
Primul Forum anual Brunel privind economia și politica în domeniul sănătății servește drept platformă centrală pentru ca experți de vârf și factori de decizie politică să se angajeze într-un discurs substanțial, explorând strategii inovatoare pentru a optimiza alocarea resurselor și a răspunde nevoilor critice în materie de sănătate, în special în contextul tranziției către produse cu risc redus.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Institutului Național de Cancer din Statele Unite, politicile de control al tutunului joacă un rol crucial în protejarea sănătății publice împotriva principalelor cauze de deces, inclusiv cancerul și bolile de inimă.
Dacă nu se abordează problema consumului de tutun, aceasta poate avea ca rezultat o povară economică substanțială, care costă peste 1 trilion de dolari SUA anual în cheltuieli de sănătate și pierderi de productivitate.
Deși raportul recomandă politici de reducere a ofertei și a cererii, acesta nu ia în considerare potențialul alternativelor inovatoare la țigări în ceea ce privește reducerea costurilor cu asistența medicală.
Francesco Moscone: tranziția de la țigara tradițională la alternative cu risc redus poate contribui la economia țării prin reducerea costurilor de spitalizare
Profesorul Francesco Moscone, de la Brunel Business School a lansat o întrebare esențială char la începutul conferinței: „Trecerea la produse cu risc redus poate reduce costurile de spitalizare, prin urmare o economie de resurse?”. Pe baza unor studii efectuate, profesorul Moscone estimează potențialele economii de costuri pentru cheltuielile de sănătate din Anglia prin trecerea de la țigările tradiționale la produse cu risc redus, cum ar fi țigările electronice și tutunul încălzit.
Cercetarea profesorului Moscone indică faptul că această trecere ar putea duce la reduceri semnificative ale cheltuielilor de sănătate, variind între 2,5% și 13%, în funcție de rata de conversie.
El subliniază că această tranziție ar putea ajuta Marea Britanie să își atingă obiectivul de eradicare a fumatului până în 2030, eliberând în același timp resurse spitalicești pentru alte tratamente critice.
Catia Nicodemo: importanța „taxei pe păcat”
În continuare, cuvântul a fost preluat de către profesorul Catia Nicodemo, cercetător principal în domeniul economiei sănătății la Universitatea din Oxford. Pe lângă rolul său la Oxford, este profesor asociat în economia sănătății la Universitatea din Verona, ceea ce demonstrează angajamentul său de a avansa cercetarea și educația în domeniul economiei sănătății.
Catia Nicodemo a cercetat efectele asupra adolescenților ce imită persoanele adulte în ceea ce privește fumatul și consumul de alcool.
În timpul adolescenței, interacțiunile cu mediul încojurător influențează atitudinile și comportamentele adolescenților. Adolescenții caută aprobarea și acceptarea din partea colegilor, ceea ce îi poate determina să se angajeze în comportamente riscante pentru sănătate, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și droguri, consumul de mâncare de tip fast-food, comportamente care pot duce la injurii și violență.
În acest context, economista Nicodemo a abordat conceptul de „taxa pe păcat” (sin taxes), concentrându-se pe designul optim al acestora și pe impactul asupra bunăstării consumatorilor
Potrivit acesteia, taxele pe păcat sunt impuse asupra bunurilor considerate dăunătoare pentru societate, cum ar fi tutunul sau alcoolul, pentru a descuraja consumul.
Consumul de bunuri păcătoase implică daune pentru sănătate, care, în general, nu sunt percepute pe deplin de către indivizi, ceea ce duce la un consum exagerat al acestora. O modalitate de a aborda această problemă este taxarea acestor bunuri nesănătoase. Cu toate acestea, nu toate alegerile individuale care afectează starea de sănătate pot fi observate cu ușurință și impozitate eficient de către guvern.
Implicațiile politice sunt ilustrate luând în considerare inactivitatea fizică și drogurile ilicite ca exemple de bunuri păcătoase neimpozabile, în timp ce alcoolul, tutunul, grăsimile și zahărul reprezintă bunurile păcătoase impozabile.
Concluzia Catei Nicodemo este urmărtoarea: taxele ridicate asupra produselor ce dăunează sănătății, descurajează comportamentul consumatorului și eliberează din presiunea asupra sistemului de sănătate.
Aesun Shin: legătura dintre fumat și cancerul colorectal
Profesorul Aesun Shin este un cercetător și educator de renume, afiliat la Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul. Aesun Shin este recunoscută pentru activitatea sa privind cancerul colorectal și factorii de risc ai acestuia, inclusiv fumatul . Studiile au examinat legătura dintre fumat și cancerul colorectal, cercetările arătând o corelație între statutul de fumător înainte și după diagnosticarea cancerului colorectal, în special în Coreea
Principalele concluzii ale studiilor efectuate de profesorul Aesun Shin și colegii săi:
– Fumatul are un impact semnificativ asupra ratelor de incidență și mortalitate prin cancer în Coreea.
– Fumatul contribuie mai mult la mortalitatea prin cancer în comparație cu incidența cancerului.
– Deși fumatul este un factor de risc cunoscut pentru cancerul colorectal, studiile indică necesitatea unor investigații suplimentare privind efectele sale înainte și după diagnosticarea cancerului. În plus, fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer gastric, în special în cohortele comunitare din Coreea.
– Riscul de cancer de colon provocat de fumat poate varia în funcție de sex, fiind potențial mai mare la femei decât la bărbați .
Concluzie: Renunțarea la fumat și măsurile de prevenire sunt cruciale în reducerea incidenței cancerului și a ratelor de mortalitate asociate cu fumatul.
Trecerea la alternativele fără fum, cum ar fi țigările electronice sau plasturii cu nicotină, poate reduce riscul de probleme de sănătate legate de fumat