Din cuprinsul articolului
În contextul pandemic actual, autoritățile caută multiple metode pentru a limita răspândirea virusului. Formularul digital pentru localizarea persoanelor este o astfel de măsură și este utilizat pentru a găsi mai repede contacții unei persoane, în cazul depistării infecției COVID.
Documentul va fi introdus începând din 20 decembrie. În lipsa acestuia, persoanele care refuză să facă un astfel de document riscă amenzi cuprise între 2.000 și 3.000 de lei.
Noul formular digital pentru localizarea persoanelor pe care România îl va introduce începând din 20 decembrie va trebui completat de toţi cei care vin în ţară, atât cetăţeni români, cât şi străini, fie că vor călători cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale, anunță RRA.
Pe baza datelor introduse, direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu cineva infectat cu coronavirus.
Documentul este deja folosit de mai multe ţări europene şi cei care au călătorit în ultimele luni, de exemplu, în Grecia sau Italia au fost obligaţi să-l completeze. Guvernul a făcut azi o serie de precizări cu privire la modul de funcţionare a sistemului.
De luni, formularul va putea fi generat pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS. Mai întâi este necesară autentificarea cu o adresă de email, unde utilizatorul primeşte un link de acces.
Pentru introducerea datelor solicitate, documentul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei, în format electronic, pe telefonul mobil, tabletă sau calculator şi nu trebuie tipărit.
În formular se solicită elemente de identificare a persoanei şi date despre ţara din care vine, dar şi – dacă este cazul – despre alte state tranzitate în ultimele 14 zile.
La intrarea în ţară, după verificarea cărţii de identitate sau a paşaportului, în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră va fi afişat dacă persoana a completat documentul.
Acesta poate fi completat de un singur membru adult pentru toţi membrii familiei care se deplasează împreună. În cazul minorilor, obligaţia revine părinţilor, tutorelui sau reprezentatului legal.
Cei care nu deţin o adresă de e-mail pot solicita unei persoane apropiate, de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale. Nerespectarea obligaţiei de completare a documentului în cel mult 24 de ore de la intrarea în ţară se sancţionează cu o amendă de la 2000 la 3000 de lei.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…