Meniul perfect de Crăciun, care conţine aportul ideal de calorii şi nutrienţi pentru o masă, a fost alcătuit de psihologul nutriţionist David Lewis şi de medicul Margaret Yufera-Leitch.
Meniul perfect pentru masa de Craciun este următorul:
- 150 de grame de friptură de curcan la cuptor
- 110 grame de piure de castane
- 100 de grame de sos (care se formează sub friptură, în timpul coacerii)
- 15 grame sos de merişoare
- Un cârnăcior
- 80 de grame de cartofi la cuptor
- 155 de grame de varză de Bruxelles înăbuşită
- 160 de grame morcovi înăbuşiţi
- 150 de grame de varză roşie
- Ca desert, specialiştii recomandă 28 de grame de budincă, o felie de plăcintă şi o clementină proaspătă.
Specialiştii britanici afirmă că proteinele şi aminoacizii din carnea de curcan, carbohidraţii din cartofi, vitaminele şi mineralele din legume, precum şi gustul dulce-acrişor al sosului de merişoare transformă prânzul de Craciun într-o masă ideală şi echilibrată din toate punctele de vedere.
Aceştia recomandă consumul de fructe proaspete, care favorizează digestia, sporesc senzaţia de saţietate şi asigură energia organismului pe parcursul zilei.