Din cuprinsul articolului
Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică. Este o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer.
Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea rezultă din factori moșteniți, fiziologici și de mediu, combinați cu dieta, activitatea fizică și alegerile de exerciții fizice.
Vestea bună este că chiar și o scădere în greutate modestă poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică crescută și schimbări de comportament vă pot ajuta să slăbiți. Medicamentele prescrise și procedurile de slăbire sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.
„Este deosebit de îngrijorător ce se întâmplă și nici România nu stă prea bine la acest capitol”, a punctat medicul Anca Hâncu la Antena 3 CNN.
Într-adevăr, gras și frumos nu mai este la modă. De ce? Pentru că obezitatea nu este un semn de prosperitate, așa cum poate credea multă lume. Este, de fapt, o afecțiune cronică, o boală, care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă, însă care are consecințe metabolice. Aici deja discutăm despre prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic.
Şi nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale, câteodată chiar invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate. Tocmai a apărut Atlasul Mondial de Obezitate, care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității, iar pentru România datele sunt îngrijorătoare. Până în anul 2035, vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. Pe de altă parte, în acest moment există cam 20% persoane cu obezitate în România, ne spun studiile.
Există un calcul simplu pe care putem să-l facem. Există o măsurătoare simplă. Este greutatea împărțită la înălțime, la pătrat. Și acest parametru, dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă că suntem bine. Ce este peste, înseamnă suprapondere. Deci înseamnă că undeva trebuie să ne mai limităm cât și cum și când mâncăm. „, a spus medicul Anca Hâncu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Soția lui Călin Georgescu, candidat independent la prezidențiale, Cristela, a decis să nu facă campanie…
Luni, 25 noiembrie, este prognozat din nou un nou val de ninsori. ANM a schimbat…
Pentru numeroși români, până duminică seara, când s-au aflat rezultatele exit poll la alegerile prezidențiale,…
Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…
Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…
Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…