Din cuprinsul articolului
Forma burții, spune multe despre sănătate. Cu toate că ar putea părea ușor să presupui că un abdomen mai ferm și mai plat, înseamnă o stare neapărat o stare bună de sănătate, acest lucru nu este întotdeauna adevărat, potrivit doctorului Simon Theobalds.
Dr. Simon Theobalds, medic de familie din Manchester a declarat că aspectul abdomenului poate dezvălui informații semnificative despre sănătatea noastră, dar este vital să se ia în considerare starea generală a unei persoane – inclusiv dieta, rutina de exerciții și genetica.
Doar pentru că o persoană e suplă, nu înseamnă neapărat că e sănătoasă la interior, și că nu e sxpusă riscului de complicații pe termen lung, a spus el. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le poți deduce despre cineva doar privindu-i abdomenul
„Diverse boli pot influența aspectul abdomenului. Accumularea de grăsime ar putea indica riscuri potențiale pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă, în timp ce un abdomen umflat ar putea semnala probleme digestive”, a spus dr. Theobalds.
Pentru a înțelege indicatorii cheie, este important să facem distincție între diferitele tipuri de grăsime.
Există două tipuri principale: subcutanată și viscerală. „Grăsimea subcutanată se află imediat sub piele și este relativ inofensivă, în timp ce grăsimea viscerală înconjoară organele interne, crescând riscul pentru sănătate”, a spus medicul de familie.
„Grăsimea viscerală este asociată cu predispoziție către boli de inimă, diabet și probleme metabolice, în timp ce grăsimea subcutanată este adesea considerată mai puțin dăunătoare. Excesul de grăsime în ambele zone poate duce la o circumferință mărită a taliei.”
Abdomen plat cu mușchi bine definiți
Un abdomen plat – visul multor oameni – și, în general, un semn că ești în formă decentă. Înseamnă că ai un procent foarte scăzut de grăsime corporală și cel mai probabil ești activ – mai ales dacă ai mușchi bine definiți.
Acest lucru te plasează la un risc mai mic de probleme de sănătate legate de grăsime, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.
Cu toate acestea, „deși un abdomen plat poate fi un semn de sănătate și un obiectiv estetic, nu e o garanție că ești sănătos”, a spus dr. Theobalds.
„Factori precum dieta, exercițiile fizice și genetica joacă un rol, iar funcția organelor, echilibrul hormonal și sănătatea cardiovasculară sunt, de asemenea, cruciale.”
Dr. Chun Tang, medic de familie și director medical la Pall Mall, a adăugat: „O persoană cu un abdomen plat ar putea totuși să aibă obiceiuri alimentare proaste, să nu facă suficientă mișcare sau să se confrunte cu alte probleme de sănătate care nu sunt vizibile la exterior.”
Deci, putem spune că probabil ești destul de sănătos – dar totuși este important să mănânci bine și să faci mișcare.
Burtă de bere
Dacă te numeri printre cei cărora le place berea și o consumă des, s-ar putea să te confrunți cu fenomenul cunoscut sub numele de „burtă de bere”.
„Consumul excesiv de alcool duce la apariția burtii de bere”, a explicat dr. Theobalds.
Această problemă se datorează în principal numărului mare de calorii conținut în băutură.
Cu aproximativ șapte calorii pe gram, alcoolul conține aproape aceeași cantitate de calorii ca și grăsimea pură, conform informațiilor furnizate de Drinkaware. Un pahar de bere echivalează cu aproximativ o felie de pizza.
Burta de bere cu aspectul său rotund și proeminent, unde talia depășește dimensiunile șoldurilor, ar putea fi un indicator al unor probleme semnificative.
„Grăsimea de pe stomac, în special grăsimea viscerală, este periculoasă, deoarece este asociată cu creșterea riscului de boli de inimă, diabet și probleme metabolice”, a avertizat dr. Theobalds.
Un studiu publicat în jurnalul Nature Medicine a descoperit că consumul de alcool poate crește riscul deapariție a peste 60 de boli, inclusiv afecțiuni mai evidente precum ciroza hepatică și cancerul gastrointestinal, dar și probleme mai puțin evidente, cum ar fi gută, cataractă, fracturi și ulcere la stomac.
Dacă ai burtă de bere, este important să iei în considerare reducerea cantității de alcool consumată.
Manerele dragostei
Ai exces de grăsime pe ambele șolduri, care atârna peste pantaloni? Aceasta este ceea ce unii denumesc „manerele dragostei.”
Deși nu e or regulă, acestea sunt în general rezultatul consumului excesiv de calorii sau al arderii insuficiente. Această energie suplimentară se depozitează sub formă de grăsime în zona taliei și șoldurilor.
„Manerele dragostei reprezintă un tip de grăsime subcutanată și pot indica un dezechilibru în alimentație și exerciții”, explică dr. Theobalds.
„Totuși, ele pot fi și un indicator al acumulării de grăsime viscerală sau ‘toxice’ depozitate adânc în interiorul corpului”, adaugă dr. Tang.
Alți factori potențiali care contribuie includ hormonii (în special cortizol în exces), vârsta, lipsa de somn și afecțiuni nedescoperite sau netratate, cum ar fi tiroida hipoactivă.
Deși nu sunt neapărat periculoase în sine, prezența manerelor dragostei poate indica un risc subiacent de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli de inimă, apnee în somn și alte probleme respiratorii, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boală de ficat, osteoartrită și cancer.
Reducerea aportului de calorii și adoptarea unui regim de exerciții fizice ar trebui să contribuie la reducerea aspectului manerelor dragostei.
Colăcei
Dacă nu îți poți vedea labele picioarelor când te uiți în jos, abdomenul tău poate fi inclus în categoria colăceilor, pentru persoanele cu grăsime suplimentară în jurul mijlocului.
Acest tip de grăsime în exces, care este viscerală, crește riscul problemelor de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic – afecțiuni care afectează inima sau vasele de sânge, a avertizat dr. Theobalds.
Un studiu pe o perioadă de șase ani a descoperit că adulții care au colăcei prezintă un risc mai mare de boală de inimă decât cei care au „manerele dragostei”.
Cercetătorii au spus că grăsimea vizibilă sub piele poate avea rol protector, în timp ce grăsimea „ascunsă” în jurul abdomenului este periculoasă.
Abdomen umflat și tare
Similar cu senzația de balonare, unele persoane pot experimenta senzația că abdomenul lor arată și se simte tensionat în zona de mijloc.
„Acesta poate fi cauzat de stres”, explică medicul de familie.
Persoanele afectate pot resimți, de asemenea, simptome precum diaree, constipație, balonare, crampe, sughițuri, greață și dureri de stomac.
„Stresul poate influența sistemul digestiv în moduri diferite din cauza modificărilor în funcționarea intestinului, dar simptomele pot varia”, adaugă dr. Tang.
Dacă te regăsești în această situație, este posibil ca abdomenul tău să încerce să îți transmită să te destresezi – așa că poți încerca tehnici de relaxare precum meditația.
Abdomen rotund
Distensia abdominală sau un abdomen proeminent apare atunci când stomacul este neobișnuit de umflat în exterior – asemănător cu o minge de baschet.
Este o formă de umflare, adesea cauzată de consumul excesiv de alimente, explică dr. Theobalds.
Alte cauze potențiale includ sarcina, menstruația, o obstrucție în intestinul subțire sau gros și sângerare internă, conform informațiilor de la Cleveland Clinic.
Este recomandat să discutați cu medicul de familie despre propriile experiențe, deoarece fiecare corp este diferit.
Burtă proeminentă
O burtă proeminentă poate să apară în diverse etape ale vieții, însă specialiștii afirmă că este mai frecventă în perioada menopauzei.
Desigur, schimbările hormonale survenite în jurul unui an după ultima perioadă menstruală a unei femei pot varia, însă studii publicate în Climacteric și International Journal of Obesity au demonstrat că mulți indivizi acumulează grăsime în zona abdominală în loc să o depoziteze în șolduri și coapse.
Conform dr. Tang: „Menopauza poate determina modificări care afectează compoziția corporală.
„Multe femei se confruntă cu o creștere a grăsimii abdominale pe parcursul menopauzei, adesea denumită grăsime viscerală.
„Această transformare este asociată cu schimbări hormonale, în special o scădere a nivelurilor de estrogen.
„Grăsimea viscerală este legată de un risc crescut de boli de inimă și probleme metabolice. În plus, ajustările în metabolism și masa musculară pot contribui la modificări ale formei și dimensiunii corpului în timpul menopauzei.”
El a subliniat că exercițiile regulate și o alimentație sănătoasă sunt „esențiale” în această etapă pentru a gestiona greutatea și pentru a „promova starea generală de bine”.