Sari la conținut

Folosirea telefonului pe timp de noapte te poate îngrășa? Iată ce spun oamenii de știință

Telefonul mobil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Folosirea telefonului mobil pe timpul noptii

Folosirea dispozitivelor mobile pe timp de noapte poate afecta ceasul biologic al organsimului în moduri la care nu ne-am aștepta, la prima vedere.

Suntem afectați, la nivel global, de perturbări circadiene, de poluarea luminoasă globală care poate fi detectată de sateliți și de utilizarea dispozitivelor care emit lumină albastră noaptea târziu.

Cercetătorii atrag atenția că această nealiniere circadiană perturbă, de asemenea, ciclurile hormonale care ne guvernează corpul, ceea ce duce la o serie de efecte secundare adverse.

Printre cele mai cunoscute efecte secundare se numără simptome precum ceața creierului, letargia, frisoanele în timpul zilei, supraîncălzirea în mijlocul nopții, lipsa poftei de mâncare devreme în timpul zilei și consumul excesiv mai târziu.

Folosirea telefonului pe timp de noapte te poate îngrășa? Iată ce spun oamenii de știință

Potrivit unui nou studiu, dacă stăm noaptea pe telefon ceasul biologic al organismului poate fi afectat, ceea ce ne-ar putea face să câștigăm în greutate.

 „Ciclurile noastre de somn-trezire, vigilența, starea de spirit, nivelurile de activitate, temperatura corpului și apetitul fluctuează pe parcursul fiecărei zile, sub controlul așa-numitului „ceas principal” din creier”, a declarat Becky Conway-Campbell, cercetător la Bristol Medical School de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, potrivit Newsweek.

Alte ceasuri din corp sunt denumite oscilatoare periferice, sincronizate prin semnale neuronale și hormonale. Unul dintre cele mai puternice semnale de sincronizare hormonală este prin creșteri mari de cortizol (adesea cunoscut sub numele de „hormonul stresului”) eliberat din glandele suprarenale în primele ore ale dimineții, în fiecare zi.

Explozia zilnică de cortizol poate fi modificată prin expunerea la lumină artificială sau modificări ale expunerii zilnice la lumină – ceea ce se întâmplă atunci când călătorim în fusuri orare diferite – ducând la ceea ce este cunoscut sub numele de nealiniere circadiană.

Studiile anterioare au arătat că întreruperea ciclului circadian ar putea conduce la dorința de a mânca noaptea târziu, iar acest lucru este asociat cu perturbarea metabolică și creșterea în greutate, chiar și atunci când consumul total de calorii rămâne același.

Pe lângă ciclurile circadiene nealiniate, nivelurile de cortizol pot fi, de asemenea, afectate de stres, care a fost, de asemenea, asociat cu creșterea în greutate și modelele neobișnuite de alimentație.

Tocmai de aceea, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege impactul acestor perturbări hormonale la om și ce se poate face pentru a atenua efectele lor negative.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel