Sari la conținut

Focar de toxiinfecţie alimentară, peste 20 de copii internaţi în spital. DSP face anchetă epidemiologică la o pensiune din Avrig

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a început controale şi o anchetă epidemiologică după ce 23 de copii din Constanţa cazaţi la o pensiune din Avrig au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară – stare generală alterată şi vărsături.

Unul dintre copii a fost externat la solicitarea părinţilor, ceilalţi fiind încă în spital. Reprezentanţii DSP au prelevat probe de alimente şi de la personalul pensiunii, dar şi de la o altă unitate, de unde copiii au mâncat prăjituri.

”Am fost informaţi prin serviciul 112 că în seara zilei de 25.07.2023 s-a declanşat un posibil focar de toxiinfecţie alimentară la o pensiune din Avrig, unde era cazat un grup de copii din Constanţa.

Imediat ce am fost informaţi s-a format o echipă, compusă din reprezentanţi ai serviciului de Epidemiologie şi Inspecţie Sanitară, care, la ora 21,00 s-a deplasat la unitatea în cauză, în vederea efectuării controalelor de sanitaţie şi anchetei epidemiologice. Copiii au început să se simtă rău cu puţin timp înainte de cină, cei 23 de copii prezentând stare generală alterată şi vărsături alimentare”, a transmis, miercuri, DSP Sibiu.

Marţi seară şi miercuri dimineaţă, în cadrul acţiunilor efectuate de echipele DSP, s-au prelevat probe alimentare din toate produsele servite marţi (mic dejun, prânz şi cină) şi s-au solicitat documentele de provenienţă a materiilor prime utilizate la preparare.

De asemenea, s-au verificat documentele medicale ale tuturor persoanelor care lucrează în blocul alimentar şi s-au prelevat probe biologice (coprocultură, exudat nazofaringian, probe de tegument), toate acestea fiind în lucru în laboratoarele DSP. În plus, în colaborare cu Spitalul de Pediatrie au fost preluate de către laboratorul DSP şi probe de lichid de vărsătură de la copiii internaţi, aflate şi ele în lucru.

”Din primele informaţii ale anchetei epidemiologice a reieşit faptul că, în cursul zilei de ieri, între prânz şi cină, copiii au consumat şi alte produse alimentare (prăjituri) din altă unitate decât cea în care erau cazaţi. Ca urmare, verificările s-au extins şi la aceasta, recoltându-se probe de sanitaţie şi apă. Facem precizarea că rezultatele analizelor de laborator vor putea fi cunoscute în circa 2 zile, majoritatea probelor necesitând însămânţare pe medii de cultură şi, ca urmare, un timp mai mare pentru obţinerea rezultatelor”, a arătat sursa citată de News.ro.

Reprezentanţii DSP Sibiu au precizat că niciunul dintre cei 23 de copii internaţi nu este în stare gravă, unul dintre ei fiind chiar externat în cursul serii precedente, la solicitarea părinţilor.

”Ceilalţi 22 de copii au rămas în continuare sub supraveghere medicală, o parte dintre ei urmând a fi externaţi în cursul acestei zile, după încă un consult medical, iar restul mai rămân internaţi încă 1-2 zile, în funcţie de evoluţia stării lor generale şi a simptomatologiei.

Grupul de copii era coordonat de patru adulţi – 2 însoţitori, un profesor coordonator şi un asistent medical. Doi dintre aceştia au prezentat şi ei simptomatologie uşoară (dureri abdominale şi stare de astenie), dar au refuzat deplasarea la spital”, a menţionat DSP Sibiu. Echipaje medicale au intervenit, marţi seară, la un ştrand din judeţul Sibiu, unde mai mulţi copii acuzau simptome de toxiinfecţie alimentară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel