Categories: Ştiri sănătate

Foarte curând, riscul de a face ALZHEIMER va putea fi depistat printr-o analiză de sânge

Veștile din cercetare par a fi din ce în ce mai optimiste. Mai mulți cercetători din Japonia şi Australia au dezvoltat o analiză de sânge care detectează proteina toxică amiloid beta, considerată cauza declanşării bolii Alzheimer, informează Reuters.

Studiul realizat în colaborare a fost publicat pe 31 ianuarie în revista ştiinţifică ”Nature” şi susţine că analiza are o acurateţe de peste 90%.

Cercetarea a fost realizată pe 252 de pacienţi australieni şi 121 japonezi, cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, unii dintre aceştia consideraţi normali din punct de vedere cognitiv, alţii cu o deficienţă cognitivă uşoară, iar alţii diagnosticaţi cu Alzheimer, potrivit Agerpres.

Analiza de sânge ar putea deschide calea pentru altele mult mai ieftine şi mai puțin invazive, pentru punerea în evidenţă a proteinei amiloid beta, care se acumulează în creier, pe măsură ce boala Alzheimer avansează.

Scanările cerebrale şi testele invazive de lichid cefalorahidian, cunoscute şi sub denumirea de puncţii lombare, sunt folosite în prezent pentru a stabili depunerea la nivel cerebral a proteinei amiloid beta. Costurile pentru unele dintre testele imagistice cerebrale pot ajunge la peste 900 de dolari.

O analiză de sânge simplă și ieftină ar putea uşura şi activitatea companiilor farmaceutice, care ar putea astfel strânge un număr suficient de persoane din grupele de risc de Alzheimer, pe care să testeze medicamente noi, spun cercetătorii.

”Analiza noastră de sânge poate fi o deschizătoare de drumuri, poate facilita dezvoltarea unor medicamente eficace pentru Alzheimer”, a spus într-o declaraţie Katsuhiko Yanagisawa, directorul general al institutului de cercetare din cadrul Centrului Naţional Japonez pentru Geriatrie şi Gerontologie.

Profesorul Colin Masters de la Universitatea din Melbourne, membru în echipa australiană de cercetare, a spus că analiza de sânge este un pas către un eventual tratament pentru această afecţiune.

”Înainte să alergi, trebuie să înveţi să mergi. Trebuie să înveţi să diagnostichezi boala, înainte să speri că vei vedea efectul intervenţiei terapeutice. Acolo se va vedea adevărata valoare a acestei analize”, a spus Masters.

Boala Alzheimer se declanşează cu mulţi ani înainte ca pacienţii să prezinte simptome ca pierderile de memorie, ceea ce înseamnă că succesul tratamentului este influenţat de diagnosticarea timpurie.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă şi afectează un procent de până la 70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală. Trei persoane din zece cu vârsta peste 85 de ani suferă de demenţă, potrivit unei organizaţii guvernamentale australiene.

Afecţiunea a fost descoperită în 1907 de doctorul Alois Alzheimer.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

19 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

50 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: