Categories: Ştiri sănătate

Foametea din 1946. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Dispăreau cadavrele. Le mâncau. Nu le-au mai găsit niciodată

Prof. Dr. Leon Dănăilă, despre foametea din 1946. Reputatul neurochirurg a vorbit în cadrul podcast-ului lui Mihai Morar despre o perioadă groaznică pe care a reușit să o depășească împreună cu familia sa.

„M-am dus la cerșit”

„M-am dus la cerșit pe malul Prutului. La noi, oamenii mâncau coajă de copac. Zilnic mureau câte 10 oameni. Eu, cum eram mai solid, nu m-a afectat niciodată cu nimic. Unii îmi aruncau câte o bucată de mămăligă pe geam, eu o ștergeam, o puneam în desagă și veneam acasă. Munca de cerșit este foarte grea. Nu îmi face plăcere să îmi aduc aminte de perioada respectivă. Alții mă înjurau, alții mă dădeau afară din curte. Mi-am salvat familia. Am ajutat familia să treacă de perioada asta foarte agresivă”, a povestit celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, în podcastul „Fain și Simplu”, realizat de Mihai Morar.

„Unii se plângeau că le-au dispărut cadavrele. Le mâncau”

„Țin minte că vreo câteva cadavre au dispărut. Oamenii furau. Preotul nu avea timp să-i îngroape pe toți cei care mureau, într-o zi. Erau încuiați în podul caselor. Unii se plângeau că le-au dispărut cadavrele. Le mâncau. Nu le-au mai găsit niciodată. Nu au fost multe, doar câteva. Dar să mănânci numai coajă de copac… Dacă nu ai proteine… Li se umflau picioarele, crăpau, se infectau și mureau. Atunci m-am convins că sintagma „omul crapă de foame” este reală.

Au dispărut 2-3 cadavre, așa am auzit eu, în vremea respectivă. Oamenii aveau foarte mare grijă de morți, îi încuiau, îi păzeau. A fost o perioadă foarte grea. Eu mă duceam la 10-20 de kilometri de casă, pe malul Prutului, unde se mai făcuseră ceva alimente. Uneori, noaptea nu veneam acasă. Dormeam în pădure, pe frunze. Toate frunzele erau căzute. Nu era apă, nu erau furnici, nu erau câini, lupi, niciun animal nu exista în vremea respectivă”, a mai povestit medicul.

„Nimic nu mi s-a părut greu, nu m-a afectat”

„Nimic nu mi s-a părut greu şi nimic nu m-a afectat. Mulţi mă întreabă şi acum „cu ce te hrăneşti, ce mănânci?”. Dacă soţia a murit de 15 ani, cumpăr ce găsesc, nu ţin un regim special. Cred că ține şi de rezistența genetică a individului respectiv. Fraţii mei au murit amândoi. Nu am ţinut niciun fel de regim deosebit ca să mă păstrez. Nici acum nu ţin”, a mai spus neurochirurgul Leon Dănăilă.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

29 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

39 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

58 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: