Sari la conținut

Fluorul din apa de la robinet, asociat cu scăderea IQ-ului la copii

Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Un raport al guvernului SUA relevă date ştiinţifice care avertizează asupra unui pericol nebănuit pentru sănătatea copiilor.

Potrivit autorităţilor de la Washingon, fluorura prezentă în apa potabilă la un nivel de două ori mai mare decât limita recomandată este asociată cu un IQ mai scăzut la copii.

Deși raportul nu a fost conceput pentru a evalua doar efectele asupra sănătății ale fluorurii din apa potabilă, este o recunoaștere izbitoare a unui potențial risc neurologic generat de nivelurile ridicate de fluorură.

Cât de sănătoasă este apa de la robinet?

Fluorul întărește dinții și reduce apariția cariilor prin înlocuirea mineralelor pierdute în timpul uzurii normale, conform Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Adăugarea unor niveluri scăzute de fluor în apa potabilă a fost considerată mult timp una dintre cele mai mari realizări ale secolului trecut în domeniul sănătății publice.

„Cred că acest (raport) este crucial pentru înțelegerea noastră” a acestui risc, a declarat Ashley Malin, un cercetător de la Universitatea din Florida care a studiat efectele pe care nivelurile mai ridicate de fluor la femeile însărcinate le au asupra copiilor acestora. Ea l-a numit cel mai riguros raport de acest gen.

Raportul rezumă o revizuire a studiilor efectuate în Canada, China, India, Iran, Pakistan și Mexic şi concluzionează că apa potabilă care conține mai mult de 1,5 miligrame de fluor pe litru este asociată în mod constant cu un IQ mai scăzut la copii, potrivit antena3.ro.

Din 2015, oficialii federali din domeniul sănătății au recomandat un nivel de fluorizare de 0,7 miligrame pe litru de apă, iar timp de cinci decenii înainte intervalul superior recomandat a fost de 1,2. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o limită de siguranță pentru fluorurile din apa potabilă de 1,5.

Ce este fluorura

Fluorura este un mineral care există în mod natural în apă și sol. În urmă cu aproximativ 80 de ani, oamenii de știință au descoperit că persoanele ale căror provizii aveau în mod natural mai mult fluor aveau, de asemenea, mai puține carii, ceea ce a declanșat o campanie pentru a determina mai mulți americani să utilizeze fluor pentru o mai bună sănătate dentară.

Ce recomandă dentiștii pentru a avea un zâmbet de invidiat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De altfel, din ce în ce mai multe studii sugerează o legătură între nivelurile ridicate de fluor și dezvoltarea creierului. Cercetătorii și-au pus întrebări cu privire la impactul asupra fetușilor în dezvoltare și a copiilor foarte mici care ar putea ingera apă cu lapte praf pentru bebeluși.

Studiile pe animale au arătat că fluorura ar putea avea un impact asupra funcției celulelor neurochimice din regiunile creierului responsabile pentru învățare, memorie, funcții executive și comportament.

În 2006, Consiliul Național de Cercetare, o organizație privată non-profit din Washington, D.C., a declarat că dovezile limitate din China indicau efecte neurologice la persoanele expuse la niveluri ridicate de fluorură. Acesta a solicitat mai multe cercetări privind efectul fluorurii asupra inteligenței.

Medici recomandă în special ca femeile însărcinate să își reducă aportul de fluor, nu numai din apă, ci și din anumite tipuri de ceai.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel