Sari la conținut

Fluctuațiile tensiunii arteriale alterează funcțiile cognitive la seniori

Tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorul Zilei
exercitii pentru scăderea tensiunii arteriale

Menținerea tensiunii arteriale sub control este importantă pentru mai mult decât pentru sănătatea inimii. Dar poate, de asemenea, să îți țină creierul în formă pe măsură ce îmbătrânești.

Un nou studiu publicat pe 11 decembrie în revista Neurology arată că seniorii a căror tensiune arterială crește și scade în timp ar putea avea mai multe șanse de a suferi o scădere a abilităților de gândire și memorie.

Aceste rezultate sugerează că fluctuația tensiunii arteriale este un factor de risc pentru problemele cognitive dincolo de efectele negative ale hipertensiunii arteriale în sine.

Fluctuațiile tensiunii arteriale pot dăuna gândirii seniorilor

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat aproape 4.800 de oameni cu o vârstă medie de 71 de ani. Participanților li s-a testat regulat tensiunea arterială pe parcursul a trei ani și au finalizat testele de gândire și abilități de memorie la începutul și la sfârșitul studiului de 10 ani.

În general, participanții au avut o tensiune arterială medie de 138/78. Hipertensiunea arterială este definită ca 130/80 sau mai mare.

Este important de remarcat, totuși, că acest studiu a fost observațional și nu a putut stabili o legătură directă cauză-efect între tensiunea arterială și sănătatea creierului, a remarcat Dhana.

Rezultatele au arătat că persoanele a căror tensiune arterială a fluctuat cel mai mult au experimentat aproape trei ani suplimentari de îmbătrânire a creierului, pe baza testelor cognitive.

De ce să îți monitorizezi constant tensiunea arterială

Pe de altă parte, persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială nu au arătat nicio diferență în scorurile la testele de gândire până la sfârșitul studiului, au spus cercetătorii.

Adulții în vârstă ar trebui monitorizați în mod obișnuit pentru tensiunea arterială și orice modificări în timp, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea sau amânarea problemelor cognitive, spun cercetătorii.

„Odată cu îmbătrânirea societății noastre și cu prevalența bolii Alzheimer, identificarea strategiilor de prevenire pentru a încetini declinul abilităților cognitive la adulții în vârstă a devenit o prioritate a sănătății publice. Gestionarea tensiunii arteriale și a fluctuațiilor acesteia devine un factor de risc esențial care poate fi modificat”, a concluzionat dr. Anisa Dhana, cercetător postdoctoral la Universitatea Rush din Chicago.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel