Din cuprinsul articolului
Nivelurile de zahăr din sânge variază pe parcursul zilei, în funcție de ce alimente consumăm, la ce ore şi în ce cantitate, atrag atenţia specialiştii. De asemenea, este important ca testarea glicemiei să fie făcută corect cu un glucometru valid tehnic, la domiciliu sau la cabinetul medicului.
Un nou studiu arată că postul intermitent poate fi util și în diabet, cu condiția este ca fereastra de alimentație să fie stabilită în prima parte a zilei. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature Medicine, demonstrează că această practică alimentară este mai eficientă decât restricțiile calorice.
După o perioadă de post prelungit, tendința este de a mânca mai mult decât în mod normal. Acest lucru va duce la o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Atenţie! Dacă o persoană cu diabet urmează un tratament cu medicamente sau cu insulină pentru reducerea glicemiei și începe să mănânce mai puțin decât înainte, glicemia poate scădea periculos de mult. De aceea, este bine ca orice modificare în dietă să fie discutată cu medicul curant.
Glicemia variază pe parcursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute dimineaţa, pe stomacul gol. Astfel, recoltarea sângelui se face înainte de masă, regula fiind să nu se consume alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore.
În prelevarea de sânge temporară aleatorie, fără legătură cu consumul de alimente, valorile au variat între 4,1 și 7,1 mmol/l. Se prelevează sânge capilar pentru test. În acest scop, se folosește de obicei un set de glucometre, format dintr-un dispozitiv de măsurare, o bandă de testare și o înțepătură cu lancete înlocuibile.
Sângele capilar poate fi obținut prin înțeparea degetului, iar la bebeluși – călcâiul. Banda de testare este introdusă în contor și vine în contact cu sângele capilar. După aproximativ 5-30 de secunde, dispozitivul afișează rezultatul.
Zahărul oferă energie celulelor. Carbohidrații absorbiți din alimente intră în intestine, sunt descompuși în molecule de zahăr mai mici și absorbiți în sânge. Hormonul produs de pancreas, insulina, asigură absorbția corectă a acestora. Este principalul furnizor de energie pentru celule, într-o oarecare măsură „combustibilul” acestora. Fără insulină, zahărul nu poate fi absorbit corespunzător.
Persoanele al căror pancreas nu produce suficientă insulină, suferă de diabet, ar trebui să măsoare regulat acest indicator. Acest lucru poate deteriora permanent vasele de sânge și organele. În același timp, există o lipsă de energie în celule, potrivit The Health Site.
Pentru a asigura fiabilitatea testării cu glucometru, măsurătorile trebuie înregistrate timp de cel puțin 2-3 zile, deoarece toate glucometrele pot avea erori:
– Dimineața pe stomacul gol
– cel puțin 12 ore după cină (măsurați la scurt timp după trezire, puteți bea apă înainte, dar nu mâncați, nu beți cafea şi nu faceți exerciții fizice);
– La o oră după masă. Luați micul dejun și nu mâncați nimic în următoarele 3 ore;
– La 2 ore după masă;
– La 3 ore după masă.
– dacă se suspectează diabet;
– pentru a monitoriza și ajusta terapia la diabetici;
– anual la persoanele cu risc crescut de diabet;
– dacă apar simptome de diabet (scădere în greutate, sete, urinare frecventă)
– la femeile însărcinate și nou-născuți;
– în caz de pierdere a conștienței fără motiv aparent;
– în tulburări ale metabolismului carbohidraților (de exemplu, din cauza deficitului de enzime)
Multe persoane cu diabet reclamă ca simptome clasice setea excesivă, amorţeli ale mâinilor sau picioarelor, urinarea frecventă, scpderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Însă acestea nu sunt singurele simptome care pot sugera existenţa diabetului zaharat.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…