Din cuprinsul articolului
Florin Cîțu, acuze grave la adresa fostului Ministru al Sănătății: „Avem de gestionat o pandemie. Sunt dezamăgit”. Care este propunerea de interimar la Ministerul Sănătății
Se pare că actualul premier PNL și ministrul demisionar al Sănătății USR au foarte multe lucruri să-și reproșeze. La sfârșitul săptămânii trecute, Ioana Mihăilă îl acuza direct pe Florin Câțu că este responsabil de lipsa fondurilor la Sănătate.
„Printre puținele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătății în buget și la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din acești bani, 60 de milioane de lei au fost repartizați unităților sanitare, pe secțiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziții centralizate demarată în 2016, finalizată acum.
Celelalte fonduri au fost repartizate unităților sanitare în aprilie și mai 2021, pentru dotarea cu aparatură și pentru reparații capitale.
Odată ce unitățile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii (menționăm că repartizarea fondurilor s-a efectuat în baza unor criterii de prioritizare, unul dintre ele fiind existența procedurilor de achiziție finalizate). Banii se cheltuie în momentul în care este furnizată marfa. Aceștia figurează necheltuiți, dar angajați. Din moment ce sunt angajați de unitățile sanitare, Ministerul Sănătății nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament.
Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar și la acești bani, în luna august Ministerul Sănătații a transmis unităților care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiți, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat.
• Am făcut modificare pentru trimestrializare pentru a putea plăti centre de vaccinare (s-au redistribuit sume din trimestrul 4 în trimestrul 3 din bugetul Ministerului Sănătații pentru a asigura aceste cheltuieli);
• Am transferat bani de a acțiunile prioritare (programe pentru pacienții critici) pentru a putea plăti vaccinul BCG pentru vaccinarea nou-născuților (la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei);
• Tot de la acțiuni prioritare au fost transferați bani pentru a plăti vaccinuri din Programul Național de Vaccinare (pneumococic, ROR etc.; aproximativ 7 milioane de lei, 2 iulie);
• Am transferat bani de la alte programe și de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul cazurilor de urgență medicală (în total 3 milioane de lei);
• Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziția de vaccin tetravalent (9 milioane de lei);
• De la materiale sanitare am transferat credite de angajament pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienților HIV-SIDA și cu boli hematologice (46 de milioane de lei);
Repet: faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lispsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și de lipsa de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității prim-ministrului Cîțu”, a scris ministrul demisionar Ioana Mihăilă pe contul său de Facebook.
La rândul său, în cursul zilei de vineri, 8 septembrie, Florin Cîțu a declarat că este „dezamăgit” de modul în care a ales Ioana Mihăilăsă managerieze un domeniu esențial, cel al Sănătății, în plină pandemie de coronavirus.
„Avem de gestionat o pandemie şi aici sunt dezamăgit că un ministru al Sănătăţii poate să lase un minister fără conducere în plină pandemie, când avem deja 2.000 de persoane infectate şi sunt peste 400 de persoane la ATI”, a declarat Cîțu.
Premierul a precizat că, momentan, apelează la ajutorul fostului ministru al Sănătății din guvernul Orban.
„Vom merge mai departe. L-am rugat pe Nelu Tătaru să fie consilier onorific, să preia şi să gestioneze această situaţie”, a spus Florin Cîțu.
Premierul Florin Cîţu a trimis miercuri dimineaţă la Palatul Cotroceni demisiile miniştrilor USR PLUS, chiar dacă cu o zi înainte a spus că nu luase act de acestea.
Cîțu i-a transmis președintelui României, Klaus Iohannis, demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la ministerele rămase fără conducerere după demisiile miniştrilor USR PLUS.
Florin Cîțu- Ministerul Fondurilor Europene
Dan Vîlceanu- Ministerul Transporturilor
Cseke Attila- Ministerul Sănătății
Tanczos Barna- Ministerul Cercetării
Virgil Popescu- Ministerul Economiei
Preşedintele Klaus Iohannis urmează să semneze decretele prin care ia act de demisia celor şase miniştri USR PLUS din Guvern.
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…