Din cuprinsul articolului
Florile de tei au gust dulce și miros plăcut, iar beneficiile lor asupra sănătății sunt extraordinare. Acestea sunt folosite în scop terapeutic, atât de către medicina științifică, cât și de cea tradițională.
Însă pentru a le culege este bine să căutăm copaci care se află departe de zonele urbane, poluate, cu trafic intens. Mai mult, trebuie să știm cum să adunăm florile și să le usucăm, astfel încît să ne bucurăm de aroma și mirosul lor.
Potrivit specialiştilor, acestea trebuie culese doar atunci când vremea este uscată, nu în zilele ploioase sau cu umezeală crescută. Este important de verificat dacă pe flori există diverse insecte ori paraziți.
Florile se pun apoi pe hârtie la uscat, răsfirate, astfel încât să se poată usca. Sunt gata să fie preparate după circa 3 zile.
Miraculoasele flori de tei conţin zaharuri, mucilagii, taninuri, uleiuri esenţiale, glucozide, flavonoide, mangan şi vitamine, fiind excelente remedii pentru multe afecțiuni.
Florile de tei fluidizează sângele, reduc riscul formării cheagurilor de sânge, curăță rinichii și ficatul, previn formarea calculior renali și biliari, ameliorează tulburările funcționale ale aparatului digestiv care apar pe fond de stres, tratează afecțiunile căilor respiratorii superioare – răceală, gripă, tuse, bronșită, desfundă nasul, reglează temperatura corpului, stimulează transpirația, elimină toxinele, scad febra, reduc inflamațiile și ameliorează migrenele, potrivit plantedeleac.com.
Ceaiul de tei ajută la liniștirea sistemului nervos inducând o stare de bine deoarece florile conțin ulei esențial care are efect aromoterapeutic de calmare și relaxare. Totodată conțin compuși antiinflamatorii și guercitină, un antioxidant puternic, taninuri astringente și mucilagii cu efect calmant.
Însă acestea sunt folosite și în produsele cosmetice datorită conținutului de flavonidele și glicozide. Flavonidele sunt antioxidanți iar glicozidele sunt monozaharide care pot reține apa. Astfel că tratamentele de îngrijire pe bază de tei ajută la regenerarea țesutului și calmează ochii inflamați.
De asemenea, infuzia din ceai de tei ajută la reducerea ridurilor, calmează și relaxează tenul, fiind recomandat mai ales pentru cel uscat și obosit, potrivit dcnews.ro.
Prepararea ceaiului este o artă. Trebuie să cunoști felul optim de preparare, întrucât unele plante nu se fierb.
Floarea de tei NU se fierbe! Se adaugă peste o lingură de flori de tei uscate, 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 3-4 minute, atât cât ceaiul să aibe o culoare gălbuie-ruginie, după care se strecoară. Dacă florile se lasă mai mult la infuzat sau se fierb, ceaiul devine roşu-maroniu intens, și nu se mai poate bea pentru că devine toxic.
Ceaiul din flori de tei este indicat și în curele de slăbire, deoarece are efect diuretic și elimină apa reținută în exces în organism.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…