Reflexologia mâinii este o practică străveche de masaj care funcționează prin țintirea unor zone ale corpului, aplicând presiune asupra anumitor puncte reflexe ale mâinii. Se știe că această terapie holistică ameliorează disconfortul, tensiunea și durerea.
Reflexologii de mână cred că canalele energetice ale corpului nostru se pot bloca și pot provoca boli. Pentru a promova curățarea canalelor blocate, se aplică o presiune ușoară asupra părților vizate ale mâinilor în mod regulat, ajutând la restabilirea echilibrului și a bunăstării generale a individului.
Se spune că reflexologia mâinii stimulează circulația, aduce o flexibilitate sporită prin îmbunătățirea mobilității și oferă ameliorarea disconfortului tipic de zi cu zi cauzat de mișcarea repetitivă sau de o postură proastă.
„Degetele noastre ne pot vindeca corpul.
Flexibilitatea și mobilitatea degetelor indică starea organelor interne. Fiecare deget este responsabil pentru un anumit organ. În sistemul japonez de tratament shiatsu, N. Tekuhiro, crede că degetele elastice și puternice au efect benefic asupra întregului organism.
Și medicina occidentală a recunoscut prezența canalelor energetice și meridianelor în corpul uman, care conectează diverse organe și formează un cadru energetic- informațional al corpului nostru. Toate organele interne au prize energetice de proiecție externă. Astfel comunicăm cu mediul exterior, inclusiv cu cosmosul.
Primul deget- îmbunătățește activitatea creierului
Degetul al 2-lea – stomacul
Degetul al 3-lea – intestinele
Degetul al 4-lea – ficatul
Degetul al 5-lea – inima
– pentru persoanele cardiace este util masarea degetului mic.
Un alt exercițiu pentru cardiaci este acela de a încrucișa degetele mici de la ambele mâini și de a le flexa ( Încrucișați degetele mici , pumnii sunt strânși , îndreptați în jos, coatele sunt ridicate la nivelul umerilor, și strângeți degetele mici unul în jurul celuilalt cât puteți , apoi eliberați și iar strângeți, etc… repetați de mai multe ori exercițiul în fiecare zi )
Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și eliberarea stresului, aducem palmele față în față, la o distanță mică și prin mișcări circulare răsuciți degetele pereche, repetând procedura cu fiecare deget în parte ( rotiți degetele mici împreună , apoi inelarele , degetele mijlocii, arătătoarele, degetele mari )
– pentru durerile de cap, greutate în cap și tensiunea arterială ridicată un exercițiu care ajută este următorul :
Duceți (încrucișați) degetul inelar peste degetul mic, degetul mijlociu peste degetul inelar , degetul arătător peste degetul mijlociu, degetul mare peste degetul arătător . Faceți acest exercițiu cu ambele mâini , simultan. Apoi repetați procedura inversând locul degetelor .( degetul mic peste inelar , inelarul peste mijlociu, mijlociul peste arătător , arătătorul peste degetul mare )
-pentru bolile ureche și complicațiile auditive îndoaie degetul mijlociu astfel încât buricul degetului să atingă baza degetului mare și apasă în acel punct. Restul degetelor ar trebui îndreptate atât cât se poate, dar nu tensionate. Mențineți această poziție a mâinii timp de 2 minute și repetați exercițiul de mai multe ori pe zi.
– pentru sciatică, reumatism, dureri de coloană vertebrală și articulații, îndoaie degetul arătător astfel încât buricul să atingă baza degetului mare Și apasă acel punct. Efectuează această procedură timp de 10- 15 minute În fiecare zi.
– pentru răceală, tuse, amigdalită, pneumonie, un exercițiu care activează sistemul imunitar este următorul:
Duceți palmele în dreptul pieptului, una îndreptată în jos iar cealaltă în sus. Coatele sunt ridicate la nivelul umerilor. Strângeți pumnii și încrucișați degetele mari . Strângeți degetele mari unul în jurul celuilalt atât cât puteți și mențineți, apoi eliberați palmele și întindeți toate degetele. Strângeți pumnii iar, focusându-vă atenția și puterea pe degetele mari, mențineți și eliberați . Repetați exercițiul de mai multe ori pe zi.
– pentru dureri acute în zona inimii, duceți palmele față în față, buricul degetului arătător să atingă baza degetului mare, uniți inelarul și degetul mijlociu cu cel mare prin lipirea buricelor, iar degetul mic este ridicat în sus. Apăsați cu degetul mijlociu și inelar pe cel mare și mențineți poziția. Apoi eliberați palmele și repetați procedura de mai multe ori.
– în oboseală cronică, iritabilitate, afecțiuni ale vederii conectați buricele degetului mic, inelar și degetul mare, iar arătătorul și mijlociul uniți-le și îndreptați-le în sus. Apăsați cu degetul mare buricele degetelor inelarși mic și mențineți poziția. Eliberați și repetați procedura de mai multe ori.
Ajută și îmbunătățește starea generală.
– dacă trebuie să te calmezi rapid după o emoție severă, Unește prin lipirea buricelor degetul mare cu arătătorul, celelalte degete fiind drepte și ține în această poziție palmele îndreptate în sus. Aceasta poziție a palmelor și a degetelor aduce pace internă și mărește puterea de concentrare.
– pentru inflamații de stomac, intestin, boli hepatice, balonare și colici, îndoaie degetul mic al mâinii drepte astfel încât să atingă baza degetului mare și apasă acel punct. Cu mâna stângă cuprinde parte de jos am mâinii drepte ( încheietura) , astfel încât degetul mare de la mână stângă să fie peste degetul mare al mâinii drepte și să îi apese cu buricul unghia. Menține această poziție, eliberează și repetă procedura de mai multe ori pe zi.”
Sursa: N. Tekuhiro