Din cuprinsul articolului
În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre protocolul pentru administrarea oxigenului în cazurile Covid, astfel încât să se evite mortalitatea ridicată din secțiile ATI.
În urmă cu aproximativ o lună, paginile publicațiilor din România au avut-o în prim plan pe medicul bronhopneumolog Flavia Groșan, care atrăsese atenția asupra efectelor mortale ale administrării în exces a oxigenului.
Cu acest prilej companiile farmaceutice au publicat prospectul privind cantitatea necesară de oxigen, astfel încât un dozaj prea mare sau prea mic să nu ducă la decesul pacientului. Cu acest prilej, medicul Flavia Groșan a revenit în centrul atenției declarând într-o postare pe rețelele sociale:
„Nu pot sa cred. Uite ca producătorii imi dau dreptate. Ma tem ca am deschis Cutia Pandorei.
Amin”
„Oxigenul în concentrații mari poate determina colapsul alveolelor (mici saci în plămâni), care va opri alimentarea sângelui cu oxigen.Acest lucru se poate întâmpla dacă se utilizează o concentraţie de 100% mai mult de 6 ore, 60-70% după mai mult de 24 ore, în a doua zi de tratament la 40-50% și sub 40% după mai mult de 2 zile.
Aveţi grijă deosebită dacă nivelurile de dioxid de carbon din sângele dumneavoastră sunt crescute. În cazuri extreme, acest lucru poate determina pierderea cunoştinţei.
Dacă aveţi probleme de respiraţie declanşate de un nivel redus al oxigenului în sânge, trebuie să fiţi monitorizat îndeaproape de medicul dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată colaps pulmonar, spuneţi-i medicului dumneavoastră.
Dacă aţi avut vreodată insuficienţă cardiacă sau o boală de inimă, vǎ rugǎm spuneţi-i medicului dumneavoastră. În nicio situaţie nu modificaţi concentraţia de oxigen furnizat, pentru a evita fluctuaţiile saturaţiei de oxigen”, se arată în prospectul Oxigen Sol 100%.
„Este necesară monitorizarea regulată a tensiunii arteriale a oxigenului sau efectuarea pulsoximetriei şi monitorizarea semnelor clinice.
Scopul este să se utilizeze întotdeauna cea mai redusă concentraţie eficace de oxigen în aerul inhalat pentru fiecare pacient, ceea ce înseamnă cea mai redusă doză necesară pentru menţinerea unei saturaţii > 90%.
Concentraţiile mai mari trebuie administrate pe o perioadă cât mai scurtă posibil, fiind însoţite de monitorizarea atentă a valorilor gazului din sânge”, se mai precizează în prospect.
Președintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof.dr. Şerban Bubenek:
„Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical.
Niciun pacient cu o mască simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.
Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o fază pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi.
Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta, în unele locuri s-a înțeles, în altele nu”, a declarat prof.dr. Șerban Bubenek.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…