Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie sa se pregateasca serios inainte de a pleca la munte si asta deoarece, an de an, tot mai mulți pacienti se prezinta la cabinetul fizioterapeutului în urma accidentarilor la schi, care provoaca ruptura ligamentului incrucisat anterior, o afectiune invalidanta, ce se manifesta prin durere si umflarea zonei afectate.
“Ruptura ligamentului incrucisat anterior se produce in timpul practicarii unui sport de iarna,cand piciorul ramane blocat intr-o pozitie in zapada sau pe gheata, iar corpul se duce intr-o alta directie. In acel moment are loc o rotatie excesiva in genunchi impreuna cu o inclinare laterala. In functie de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III. In cazul gradului III, deci cel mai grav, de regula, recomandarea ortopedului este de operatie. Dupa care este necesara recuperarea medicala postoperatorie ce consta in: drenaj limfatic pentru ca zona afectata sa nu mai fie umflata, electroterapie pentru a scadea durerea, laserterapie, ultrasunet si bioptron pentru grabirea vindecarii, terapie manuala si mobilizari articulare pentru cresterea mobilitatii in articulatii si kinetoterapie activa pentru cresterea fotei musculare, a stabilitatii si a coordonarii. Prin recuperarea medicala, se va urmari progresiv scaderea durerii si redarea mobilitatii, proces care poate dura pana la 6 – 7 luni”, a declarat Bogdan Goga, fizioterapeut.
Daca operatia nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflaturii si a durerilor, se recomanda recuperarea medicala timp de aproximativ 2 – 3 luni, ce are scopul de a ameliora simptomele si de a reda mobilitatea pacientului, pentru ca acesta sa isi poata relua activitatile zilnice, prevenind astfel atrofierea muschilor si afectarea calitatii vietii. In functie de stadiul si momentul recuperarii, tehnicile amintite anterior pot sa difere. La inceput se va pune accent pe scaderea imflamatiei si diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe cresterea mobilitatii, dupa care pe cresterea fortei si, in final, pe cresterea stabilitatii si a coordonarii.
“Iata cum, o pregatire insuficienta, alaturi de un moment de neatentie in practicarea unui sport atat de placut precum schi-ul, ne poate periclita intregul an, creand o suferinta indelungata, atat fizica, cat si emotionala deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectata se indeparteaza de activitatile sportive de orice fel”, afirma fizioterapeut Bogdan Goga, care ofera totodata cateva sfaturi pentru pregatirea organismului inainte de practicarea unui sport de iarna, astfel incat sa prevenim aparitia rupturii ligamentului incrucisat:
- Cresteti tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Muschii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cat mai buna a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci cand muschii sunt obositi, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilitatii organismului, facandu-le astfel vulnerabile la traumatisme.
- Cresteti stabilitatea la nivelul organismului prin exercitii de proprioceptie. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneti-va la situatii de instabilitate, antrenandu-va astfel pentru a reactiona cat mai corect in astfel de contexte. In acest sens, exercitiile pe burete si bosum sunt extrem de utile.
- Faceti o incalzire corespunzatoare inainte de practicarea unui sport de iarna. Incalziti-va articulatiile prin exercitii simple de gimnastica, urmare de stretching, astfel incat sa aduceti muschii la o temperatura optima.